Wilt u onze kliniek in Valkenswaard bezoeken, let dan goed op!
De kruising Nieuw Waalreseweg en Dommelseweg is gesloten! Lees hier meer informatie.

Ontwormen

Elk paard heeft wormen, als het om lichte besmettingen gaat zal het paard over het algemeen geen last hebben van deze wormen. Sterker nog: een lichte besmetting zorgt voor opbouw van de natuurlijke afweer tegen wormen. Wanneer gaat een paard dan wel last krijgen van wormen en wanneer moet er dan ontwormd worden? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Door de verschillen in cyclus, voorkomen en behandelen is er geen standaard ontwormbeleid wat voor elk paard goed is. Lees hier meer informatie over alle verschillende wormen. U zult het mestonderzoek en ontwormen van uw paard dus altijd per paard en in overleg met een paardenarts moeten doen. De paardenarts wil graag van u weten wat voor een paard u heeft en hoe u uw paard houdt (weide/stal/paddock). Daarnaast is het gewicht van het paard heel belangrijk, onderdoseren van wormmiddelen geeft namelijk aanleiding tot resistentievorming.

Wormbesmetting voorkomen?

Veelgestelde vragen

  • Drachtige merries
    Elke 6 tot 8 weken mestonderzoek laten doen. 6 weken voor de uitgerekende datum ontwormen. Op de dag van geboorte ontwormen (voor veulenwormen). Daarna weer elke 6 tot 8 weken mestonderzoek totdat het veulen gespeend is.
    Veulens (tot 1 jaar oud)
    Op 10 dagen leeftijd voor het eerst ontwormen (voor veulenwormen). Het eerste levens jaar elke 6 weken ontwormen. Bij jonge veulens kunt u niet elke wormkuur gebruiken! Daarnaast is het verstandig om uw veulen minimaal 2x in het eerste jaar te ontwormen voor spoelwormen, deze reageren niet meer op de standaard ontwormmiddelen.
    Jonge paarden (tot 3 jaar oud)
    Bij jonge paarden elke 6 tot 8 weken mestonderzoek uit laten voeren. Vooral de zomer en herfstmaanden zijn belangrijk. In het najaar ontwormen met moxidectine (voor de kleine bloedwormen die in winterslaap zijn) en praziquantel (voor lintwormen).
    Volwassen paarden (vanaf 3 jaar oud)
    Bij volwassen paarden elke 6 tot 8 weken mestonderzoek uit laten voeren. Vooral de zomer en herfstmaanden zijn belangrijk. In het najaar ontwormen met in elk geval praziquantel (voor lintwormen). Bij een volwassen paard dat herhaaldelijk niet ontwormd hoeft te worden na mestonderzoek kunt u de frequentie van het mestonderzoek af gaan bouwen tot ca. 4x per jaar (2x in het voorjaar, 2x in de zomer en in het najaar ontwormen tegen lintworm).
  • Er zijn een paar simpele maatregelen die u kunt nemen om uw paard aan zo weinig mogelijk wormeieren bloot te stellen.

    Weides 2 maal per week uitmesten.
    Weides maaien (eieren en larfjes blijven langer in leven in vochtige omstandigheden en dus vooral in lang gras).
    Nieuwe paarden eerst mestonderzoek van uitvoeren dan wel ontwormen voordat ze op de weides komen.
    Veulenmest elke dag uit de stal halen.
    Horzeleitjes van het paard verwijderen.
  • Een wormsoort noemen we resistent als bij goed ontwormen (dus vooral de juiste dosering) meer als 5% van de wormen in leven blijft. Er zijn al enkele wormen resistent voor bepaalde producten en dit mag vooral niet meer worden! Er zijn namelijk geen nieuwere wormmiddelen voor handen. Meer resistentie zou dus betekenen dat we paarden met een wormbesmetting in de toekomst niet meer kunnen behandelen.

    Resistentie wordt in de hand gewerkt door:

    Te vaak onnodig ontwormen.
    Te lage doseringen gebruiken bij het ontwormen.
    Met de verkeerde middelen ontwormen.
  • Om resistentie tegen ontwormingsproducten tegen te gaan is het belangrijk om dieren niet onnodig te ontwormen. Aan de hand van een mestonderzoek kan je zien of je wel moet ontwormen en als dit nodig is welk wormmiddelen je het beste kunt gebruiken

    Dierenkliniek de Kempen heeft een eigen laboratorium waar wij onder andere mestonderzoek van het paard uitvoeren. Tijdens mestonderzoek word onder de microscoop bekeken welke, en hoeveel, wormeieren er in de mest van uw paard zitten.

    Alleen volwassen wormen produceren eieren. De eieren worden geteld en weergegeven als epg. Deze afkorting staat voor eieren per gram en houdt dus het aantal wormeieren per gram mest in (weergegeven per wormsoort). Veulenwormeieren en spoelwormeieren in de mest geven aanleiding tot direct ontwormen. Bij de bloedwormeieren gaat het om de hoogte van de epg. Immers een lichte besmetting met deze wormen draagt bij aan de natuurlijke weerstandsvorming van het paard. Paarden met een epg van 100 of minder hoeven, voor de bloedwormen, niet ontwormd te worden. Paarden met een epg van meer dan 250 moeten ontwormd worden. Voor paarden met een epg van tussen de 100 en 250 geldt dat het ontwormen gebeurt afhankelijk van de leeftijd en situatie van het paard.

    Van sommige wormen worden geen eieren in de mest gevonden. Deze wormen zijn: lintwormen, longwormen, aarsmaden, horzellarven en kleine bloedwormen in winterslaap. Om een besmetting met deze wormen uit te sluiten kan gekeken worden naar de leeftijd en situatie van het paard (leeftijd/stalling e.d.). Daarnaast kan via bloedonderzoek gekeken worden naar hoeveel last het paard van parasieten heeft. Bij bloedonderzoek kan alleen bepaald worden of, maar niet van welke parasieten, het paard last van heeft.

  • Zet uw paard in een schone stal of weide. Wacht tot het paard gemest heeft (zet het paard bijvoorbeeld ’s avonds in de schone stal en neem ’s morgens het monster). Pak met een plastic zakje de bovenste paar mestballen op (liefst zonder bodembedekking eraan). Breng dit zakje naar dierenkliniek de Kempen. U kunt uw mestmonsters tussen 8.30u en 17.00u op doordeweekse dagen en tussen 9.00u en 11.00u op zaterdag brengen. Mestmonsters worden nog dezelfde dag of de volgende (werk)dag bekeken, de uitslag wordt dan aan u doorgebeld. Kunt u uw mestmonster niet direct langs brengen? Bewaard u het dan in de koelkast, dan komen de wormeieren in de mest niet uit.

  • Leeftijd Middel / actie
    10 dagen Indien merrie NIET goed ontwormd is eraquell / equimectin, anders niks
    2 maanden Panacur / strongid-P
    3 maanden Eraquell / Equimectin
    4 maanden Panacur / strongid-P
    6 maanden Eraquell / equimectin + 2 weken later Strongid-P / panacur
    8 maanden Strongid-P / panacur
    9 maanden Eraquell / Equimectin
    10 maanden Strongid-P / panacur
    12 maanden Mestonderzoek
  • Maand Middel / actie
    Februari / maart Mestonderzoek
    April / mei Panacur / strongid-P
    Juni / juli Mestonderzoek
    Augustus / september Panacur / strongid-P
    Oktober / november Equimax / equest pramox
    December / januari Niks
Terug naar behandelingen