Vlooien

Vlooienproblemen komen regelmatig voor. Ieder huisdier kan een vlooienbesmetting oplopen, ook als het dier niet buiten komt. Maar hoe kunnen we die kleine hardnekkige beestjes dan het beste bestrijden?

Vlooien zijn kleine (1-3mm) vleugelloze insecten die goed kunnen springen.  Het zijn parasieten die leven van bloed van zoogdieren en vogels. Er bestaan verschillende soorten vlooien, maar de kattenvlo (Ctenocephalides felis) komt in Nederland het meest voor. Ondanks de naam is dit ook de meest voorkomende vlo bij de hond. Incidenteel kan zelfs de mens gebeten worden door deze vlo.

Gedurende het hele jaar komen vlooien voor. In de winter kunnen vlooien binnenshuis gemakkelijk overleven, vandaar dat ook tijdens deze periode uw huisdier preventief behandeld dient te worden.

Waarom zijn vlooien een probleem?

 • Vlooien geven jeuk
 • Vlooien brengen ziektes met zich mee
 • Vlooien brengen lintwormen over

Veelgestelde vragen

 • Vlooien kunnen tot 4 maal per dag een bloedmaaltijd van uw huisdier nemen. Deze beten zijn de oorzaak van de jeuk. Door krabben, bijten of een allergische reactie kan de hond of kat haren verliezen. Bij ernstige gevallen kunnen op grotere delen van de rug en achterpoten open wonden en korsten zichtbaar worden.

  Vlooien zijn niet altijd gemakkelijk te vinden in de vacht. Door middel van het gebruik van een vlooienkam achterop de rug van het dier vind je vaak wel de vlooienpoepjes van de vlo. Deze zien er uit als zwarte korreltjes. Ze bevatten bloed en geven daardoor rood af op een vochtig keukenpapiertje.

 • Daarnaast kunnen vlooien uw huisdier besmetten met lintwormen. Door het bijten en likken kan de hond of kat een vlo inslikken. De vlo kan drager zijn van lintwormeitjes die op deze manier door het dier worden opgenomen. De lintwormeitjes ontwikkelen zich in het dier en kunnen schade aan de inwendige organen veroorzaken. Daarom is het ook belangrijk om uw hond of kat  te ontwormen!

 • 1. Het bestrijden van de volwassen vlo op de hond en kat.
  2. Het behandelen van de omgeving middels een spray. Hiervoor kunt u het beste een middel gebruiken dat de volwassen vlooien doodt en de levenscyclus van de vlo doorbreekt. Eitjes worden dan geen volwassen vlooien meer. Tevens is het belangrijk om goed te stofzuigen en de kleedjes te wassen.
 • Er zijn verschillende producten voor de bestrijding van vlooien, namelijk injecties, tabletten, spray of pipetten en omgevingsspray. Voor productinformatie kunt u terecht bij onze assistentes.

 • De volwassen vlooien bevinden zich voornamelijk op het huisdier zelf. Een vrouwelijke vlo kan 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes vallen op de grond en na een paar dagen komen er larven uit. Deze larven verpoppen zich binnen twee weken en ontwikkelen zich pas tot volwassen vlooien als ze gestimuleerd worden door trillingen uit de omgeving. Dit gebeurt door bewegingen van mens en dier. Daarom kunnen mensen na enkele weken vakantie een ware vlooienplaag in huis aantreffen.

Terug naar verzorging