De senior kat

Met oudere katten bedoelen we katten van 8 jaar of ouder. Oudere katten zijn gevoelig voor verschillende aandoeningen. Bijvoorbeeld artrose, nierfalen en hyperthyroïdie (te snel werkende schildklier). Vaak ontstaan deze problemen heel geleidelijk en worden ze door de eigenaar als ‘normaal’ beschouwd. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Daarom is het voor u als eigenaar heel belangrijk om kleine signalen tijdig op te pikken en regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts.

Herkent u de volgende symptomen?

 • Veel slapen
 • Vermageren
 • Doffe, openstaande vacht
 • Niet meer willen springen, stijve gewrichten, minder bewegen
 • Meer drinken, meer plassen
 • Stinkende mondgeur
 • Verandering gedrag

Veelgestelde vragen

 • Artrose is een chronische gewrichtsontsteking, veroorzaakt door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Het kan in alle gewrichten voorkomen. Symptomen zijn voor de eigenaar lastig te herkennen en daardoor blijven katten vaak lang onbehandeld rondlopen.  In tegenstelling tot mensen en honden met artrose lopen katten meestal niet mank. Vaak veranderd het gedrag van de kat. Ze springen niet meer, gebruiken de krabpaal niet meer en slapen meer. Ze worden soms wat nukkig en verzorgen de vacht minder goed. Artrose is een multifactorieel probleem, dat wil zeggen dat er verschillende oorzaken bijdragen aan het ontstaan. Er is een stukje erfelijke aanleg, we zien het bij bepaalde gewrichtsafwijkingen (patella luxatie), na operaties, na trauma en overgewicht is een belangrijke risicofactor. Indien er eenmaal artrose in het gewricht aanwezig is gaat dit niet meer weg. Het is een chronische progressieve aandoening. Behandeling is gericht op vertragen van het verloop en verbeteren van levenskwaliteit (pijnstilling).

 • Meer dan 75% van de katten boven de 3 jaar heeft last van gebitsproblemen. Veel voorkomende gebitsproblemen bij de kat zijn tandsteenvorming, gingivitis (tandvlees ontsteking), parodontitis (ontsteking van de weefsels die de tand in de tandkas houden), resorptie laesies (oplossing van de tandhals) en gingivitis-stomatitis complex (terugkerende ontstekingsprocessen in de bek).  Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, waardoor eigenaren vaak niet in de gaten hebben wat zich in de bek van de kat afspeelt. Door regelmatig te controleren kunnen problemen op tijd herkent en behandeld worden.  Een andere oorzaak voor een stinkende mondgeur is nierfalen. Lees meer over gebitsproblemen bij hond en kat.

 • Ongeveer 1 op de 10 katten boven de 10 jaar ontwikkeld hyperthyroïdie. Dit is een aandoening waardoor er door een goedaardige vergroting van de schildklier te veel schildklierhormoon geproduceerd wordt. Schildklierhormoon heeft een belangrijke functie in de stofwisseling. De kat valt af ondanks goede eetlust en wordt snel mager. Lees meer over hyperthyroïdie bij de kat.

 • Oudere katten zijn gevoelig voor bepaalde aandoeningen.  Bijvoorbeeld chronisch nierfalen is een aandoening die regelmatig gediagnostiseerd wordt bij oudere katten. Nieren hebben verschillende functies in het lichaam, bijvoorbeeld het uitscheiden van afvalstoffen en reguleren van de vochtbalans en bloeddruk. Door tal van oorzaken kunnen de nieren minder gaan functioneren. Belangrijkste symptoom hiervan is veel drinken en veel plassen. Chronisch nierfalen is een progressieve aandoening. Als de nierfunctie verloren is kan deze niet meer herstellen. Behandeling is gericht op verbetering van de levenskwaliteit en voorkomen van verslechtering van de nierfunctie. Lees meer over nierfalen bij de kat.

 • Omdat katten niet goed laten merken als ze ziek zijn is het verstandig uw kat regelmatig te laten controleren bij de dierenarts. Hierdoor kunnen ouderdomsziekten in een vroeg stadium worden opgespoord en worden behandeld. Dit verhoogde de levenskwaliteit aanzienlijk.

Terug naar tips en informatie