De senior hond

Met oudere honden bedoelen we honden van 7 jaar of ouder, bij grotere rassen al vanaf 5 jaar. Oudere honden zijn gevoelig voor verschillende aandoeningen. Bijvoorbeeld artrose, gebitsproblemen en dementie. Vaak ontstaan deze problemen heel geleidelijk en worden ze door de eigenaar als ‘normaal’ beschouwd. Daarom is het voor u als eigenaar heel belangrijk om kleine signalen tijdig op te pikken en regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts.

Herkent u de volgende symptomen?

 • Veel slapen
 • Vermageren
 • Doffe, openstaande vacht
 • Niet meer willen wandelen en spelen
 • Moeite met opstaan
 • Meer drinken, meer plassen
 • Stinkende mondgeur
 • Veranderend gedrag

Veelgestelde vragen

 • Artrose is een chronische gewrichtsontsteking, veroorzaakt door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Het kan in alle gewrichten voorkomen. Symptomen zijn voor de eigenaar lastig te herkennen en daardoor blijven honden vaak lang onbehandeld rondlopen.  Een eerste symptoom is vaak stijfheid bij opstaan. Naarmate de hond dan even loopt worden de klachten vaak minder. Als de hond een lange wandeling gemaakt heeft is hij de volgende dag vaak extra stijf en soms zelfs mank. Artrose is een multifactorieel probleem, dat wil zeggen dat er verschillende oorzaken bijdragen aan het ontstaan. Er is een stukje erfelijke aanleg, we zien het bij bepaalde gewrichtsafwijkingen (patella luxatie, kruisbandlaesies), na operaties, na trauma en overgewicht is een belangrijke risicofactor. Indien er eenmaal artrose in het gewricht aanwezig is gaat dit niet meer weg. Het is een chronische progressieve aandoening. Behandeling is gericht op vertragen van het verloop en verbeteren van levenskwaliteit (pijnstilling). Lees verder op onze pagina over artrose bij de hond.

 • Net zoals bij mensen komt ook bij honden dementie voor. Het is een ouderdomsziekte  waarbij veranderingen in de hersenen optreden. Meestal beginnen deze klachten vanaf 7 jaar leeftijd. Ongeveer de helft van de honden van 11 jaar vertoont symptomen van dementie. Belangrijkste symptomen zijn veranderingen in het gedrag. Denk hierbij aan verandering in dag-nacht ritme,  ‘afwezig’ zijn, locaties niet meer herkennen (zelfs in het eigen huis), binnen poepen en plassen. Vaak worden demente honden slomer en slapen veel. De diagnose is lastig te stellen. Belangrijk is om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten. Bijvoorbeeld door bloed- en urine onderzoek en eventueel beeldvorming (MRI scan). Behandeling kan uit verschillende onderdelen bestaan. Vaak wordt gestart met speciale voeding, soms met medicatie en belangrijk is om ons eigen gedrag ook aan te passen. Een rustige benadering, veel aandacht en aanpassing van de omgeving kunnen de levenskwaliteit verbeteren. Dementie is net zoals bij mensen niet te genezen, doel van de behandeling is het proces vertragen.

 • Meer dan 75% van de honden boven de 3 jaar heeft last van gebitsproblemen. Met name tandsteen, ontstoken tandvlees en aantasting van de tandwortel komt voor. Dit is erg pijnlijk! Symptomen zijn stinkende mondgeur, bruinverkleuring van de gebitselementen, rode teruggetrokken tandvleesrand en pijnlijkheid bij eten. Preventief is goede gebitsverzorging (tanden poetsen, speciale voeding) belangrijk. Lees hierover meer op onze pagina over gebitsproblemen bij de hond.

 • Omdat honden niet altijd goed laten merken als ze ziek zijn is het verstandig uw hond regelmatig te laten controleren bij de dierenarts. Hierdoor kunnen ouderdomsziekten in een vroeg stadium worden opgespoord en worden behandeld. Dit verhoogd de levenskwaliteit aanzienlijk.

Terug naar tips en informatie