Wilt u onze kliniek in Valkenswaard bezoeken, let dan goed op! De kruising Nieuw Waalreseweg en Dommelseweg is gesloten! Lees hier meer informatie.
Wij hopen u te helpen bij de zoektocht naar een leuke en gezonde pup
Met de informatie op deze site hopen wij u te helpen bij de zoektocht naar een leuke en gezonde pup. In onze kliniek worden we helaas regelmatig geconfronteerd met hondeneigenaren die een pup hebben aangeschaft met de nodige teleurstellingen. Ook zien we steeds meer zieke en slecht gesocialiseerde pups afkomstig van de malafide hondenhandel.
Daarom vinden wij het erg belangrijk om al voor de aanschaf van een pup een aantal zaken toe te lichten, zodat u een goede match vormt met u nieuwe huisgenoot en nog vele jaren plezier aan elkaar kunt beleven.
Naast de informatie op deze site kunt u ook terecht bij een van onze assistentes voor een persoonlijke afspraak. Tijdens deze afspraak krijgt u aan de hand van een korte presentatie relevante informatie over wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een pup. Natuurlijk is er ook alle gelegenheid voor u eigen vragen.
Voor het maken van een persoonlijke afspraak belt u met een van onze locaties, er zijn GEEN kosten aan deze afspraak verbonden.
Mocht u vragen hebben waarop u eerder een antwoord wilt of bent u al een heel eind gevorderd met de aankoop van een nieuwe pup en heeft u hier nog vragen over, dan kunt u ons altijd bellen of mailen!
We wensen u veel succes met uw zoektocht naar een nieuwe huisgenoot. Wij als dierenartsen en assistentes helpen u hier graag mee!
Er komt heel wat kijken bij het aanschaffen van een pup. Daarom hebben wij een checklist gemaakt met de meest belangrijke punten waarover u moet beslissen voordat u op zoek gaat naar een pup. Deze checklist zullen wij met u doornemen en toelichten. Ook worden de verschillende opties waar u een pup kunt kopen besproken en krijgt u tips om een betrouwbare van een malafide fokker te onderscheiden. Daarnaast kunt u natuurlijk zoveel vragen stellen als u wilt.
Aan deze afspraak zijn GEEN kosten verbonden.
Het belangrijkste is dat u moet beseffen dat er een grote verandering in uw leven gaat plaats vinden en dat u met een beetje geluk een super leuke huisgenoot heeft voor de komende 10-14 jaar. Het is dus een langetermijnverbintenis die naast heel veel liefde en plezier ook kosten en verantwoordelijkheden met zich mee brengt.
Iedereen heeft wel een voorkeur voor een bepaald ras en het oog wil natuurlijk ook wat, maar laat alstublieft niet alleen het uiterlijk meewegen in uw beslissing. Belangrijke vragen zijn ook, past het ras wel bij mijn levensstijl? En hoe staat het met de erfelijke gebreken van dit ras?
Een andere veel gestelde vraag is: waar moet ik mijn pup aanschaffen? Er zijn vele adressen waar u een hond kunt kopen, maar deze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Waar moet u dan goed op letten?
Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden die hier kort toegelicht zullen worden.
Gelegenheidsfokker/particulier: Hieronder verstaan we mensen die eenmalig een nestje puppy’s hebben. Een voordeel hiervan is dat de pups vaak in huis opgroeien en dus goed gesocialiseerd zijn. Een nadeel is dat de ouderdieren meestal niet gecontroleerd zijn op erfelijke gebreken.
Erkende Fokker: Dit zijn fokkers die zijn aangesloten bij een rasvereniging en die zich houden aan de door deze rasvereniging voorgeschreven richtlijnen. Denk hierbij aan verplicht testen op erfelijke aandoeningen, minimum leeftijd van de teef voor het eerste nest en het aantal nesten dat een teef mag krijgen. Het grootste voordeel hiervan is het verkleinen van de kans op erfelijke afwijkingen bij de pups al geeft ook dit geen 100% garantie. Ook is er bij deze fokkers grotere controle op het welzijn van de teven.
Het aantal honden dat een erkende fokker heeft kan sterk verschillen maar de grotere fokkers zijn te onderscheiden van de broodfokkers door onder andere het feit dat ze lid zijn van een rasvereniging en de pups dus een stamboom hebben. Ook fokken ze maar 1 of 2 verschillende rassen en zijn de ouderdieren of in ieder geval de teven aanwezig.
Broodfokker/puppyfarm Hier onder verstaan wij handelaren/fokkers, die in grote aantallen, pups van verschillende rassen aanbieden en niet zijn aangesloten bij een rasvereniging. Er is daarom geen controle op erfelijke afwijkingen en welzijn van de fokteven en pups.
De honden zijn meestal in kennels of schuren gehuisvest waardoor de socialisatie van de pups minimaal is. Vaak zijn de ouderdieren niet aanwezig en worden de pups vanuit binnen – en buitenland opgekocht om te verkopen. Pups uit het buitenland zijn vaak illegaal en onder zeer dieronvriendelijke omstandigheden gefokt. Daarbij is er geen enkele controle op erfelijke gebreken en gezondheid.
Asiel Soms zijn er ook pups te adopteren via het asiel. De herkomst van deze dieren is soms maar vaak niet bekend. De dieren worden gesocialiseerd in een gastgezin en nagekeken door een dierenarts voordat ze geplaatst worden. Naast pups zijn er natuurlijk ook hele leuke jonge en oudere honden te adopteren via een asiel.
Marktplaats/Internet Op internet worden heel veel honden aangeboden door zowel particulieren als handelaren. De informatie die wordt verstrekt is vaak niet betrouwbaar dus het is erg belangrijk om kritisch te blijven. Enkele tips:
Buitenland via een stichting Tegenwoordig zijn er vele initiatieven van mensen met de beste bedoelingen. Ze ‘redden’ honden uit bijvoorbeeld Spanje of Griekenland en bieden ze hier aan voor adoptie. Deze honden hebben helaas vaak al veel meegemaakt en zijn meestal slecht gesocialiseerd of hebben gedragsproblemen. Ook kunnen ze besmet zijn met ernstige ziektes die hier niet voorkomen zoals Leishmania, Ehrlichia en Babesia. Dit paart ons als dierenartsen zorgen omdat er een risico bestaat dat we met deze honden ook deze levensbedreigende ziektes naar Nederland halen. Ons advies is dan ook adopteren is geweldig maar ook in Nederland zitten de asielen vol met honden die een tweede kans verdienen.
Er zijn tegenwoordig veel verschillende hondenrassen die allemaal ontstaan zijn door het fokken met honden die nauwe familiebanden hadden. Helaas bleek later dat de honden niet alleen hetzelfde uiterlijk hadden maar ook dezelfde gezondheidsproblemen. Er wordt al jaren gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid door ouderdieren te testen op erfelijke afwijkingen en deze dieren uit te sluiten van de fokkerij. Helaas gaat dit erg langzaam en werken ook niet alle fokkers hier aan mee.
Er zijn heel veel verschillende soorten erfelijke aandoeningen die grof op te delen zijn in groepen. Deze lijst is zeker niet volledig en alleen bedoeld om u een idee te geven. Op de site www.rashondengids.nl van de LICG kunt u terecht voor uitgebreide informatie over erfelijke aandoeningen per ras.
Ademhalingsproblemen Hondenrassen met een te korte neus (ook wel brachiocephale rassen genoemd) hebben allemaal in meer of minder mate moeite met ademhalen door te kleine neusgaten, een te lang zacht gehemelte en/ of een te nauwe luchtpijp. Deze problemen worden ook wel Brachycefaal Obstructie Syndroom (BOS) genoemd. Dit geeft benauwdheidsklachten zoals een geforceerde ademhaling en het typische snurkende geluid van deze rassen. Voorbeelden van rassen met ademhalingsproblemen zijn de mopshond, de Engelse- en Franse buldog.
Gewrichtsproblemen Zowel bij grote als kleine hondenrassen komen afwijkingen aan de gewrichten voor. De meest bekende zijn heup- en elleboogdysplasie. Bij deze aandoeningen is de aansluiting of aanleg van de gewrichten niet goed waardoor de honden soms al op jonge leeftijd problemen krijgen met lopen en opstaan. Ook krijgen deze honden eerder last van artrose en de daarmee gepaard gaande pijnklachten. Gevoelige rassen zijn o.a. Labrador retriever, Duitse herder en Berner Sennenhond.
Oogafwijkingen Verschillende oogafwijkingen zijn erfelijk en kunnen soms al op jonge leeftijd leiden tot blindheid. Er kunnen zich problemen voordoen in het oog zelf zoals het vertroebelen van de lens (staar). Problemen kunnen ook ontstaan door afwijkingen van de oogleden zoals het naar binnen krullen van de oogleden (entropion). Sommige rassen hebben erg ondiepe oogkassen waardoor de ogen uitpuilen en gevoeliger zijn voor beschadigingen en chronische irritatie. Bij deze rassen bestaat ook het gevaar dat de ogen uit de oogkas kunnen komen zoals bijvoorbeeld bij de Pekinees.
Hartafwijkingen Sommige pups hebben een hartruisje, maar dat hoeft niet altijd iets te betekenen. Vaak verdwijnt dit hartruisje vanzelf zonder dat de hond daar last van heeft. Er komen echter ook een aantal aangeboren afwijkingen aan het hart en de grote bloedvaten voor die niet vanzelf verdwijnen en die al op jonge leeftijd voor ernstige problemen kunnen zorgen. Hartproblemen hoeven niet altijd op jonge leeftijd al aanwezig te zijn maar kunnen zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Bij een aantal rassen komt dit vaker voor zoals bijvoorbeeld hartklepafwijkingen bij de Cavalier King Charles spaniël.
Huidproblemen Bepaalde rassen zoals bijvoorbeeld sharpei en Basset hound hebben erg veel huidplooien. Tussen deze huidplooien kunnen makkelijk ontstekingen ontstaan. Huidproblemen en jeukklachten kunnen ook veroorzaakt worden door allergieën. Allergieën komen bij veel rassen voor zoals bijvoorbeeld de West Highland white terriër en Franse buldog.
Waar u een pup ook koopt, u moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kunt u de pup beter niet kopen, ook al ziet het diertje er nog zo schattig uit! U bespaart uzelf veel problemen door een goede voorbereiding en door overhaaste beslissingen te voorkomen. U moet letten op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn, en het is belangrijk dat de fokker rustig de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden.
In deze puppy-checklist vindt u de belangrijkste zaken opgenoemd. Lees ze goed door, print het laatste blad uit en neem het mee als u gaat kijken!
MVVO Maatschappelijk verantwoord veterinair ondernemen.
In 2016 heeft dierenkliniek de Kempen met het onderdeel Pre-pup deel genomen aan de MVVO-award. De MVVO award wordt uitgereikt aan veterinaire ondernemers die het maatschappelijk belang en duurzaamheid zwaar laten meewegen in hun bedrijf.
Vol trots hebben wij op 11 november de MVVO-award in ontvangst mogen nemen!
De cheque doneren wij aan Stichting Dutch Cell Dogs. Een stichting die asielhonden met gedragsproblemen laat trainen door gedetineerden, zodat ze meer kans hebben op een nieuw thuis. Ze leggen de focus op de honden, maar helpen zo indirect ook mensen.
Menu
Cookies helpen ons jou de beste gebruikservaring te bieden. Lees meer.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou van andere gebruikers op de website te onderscheiden. Hiermee kunnen we jou een goede gebruikservaring op de website bieden en deze blijven optimaliseren. Bekijk ons cookiebeleid.
We gebruiken drie verschillende cookietypes op onze website. Je voorkeur kan je hieronder aangeven.
Deze cookies zijn nodig om de website te laten werken. Zij worden altijd geplaatst.