Mobiele röntgen

Bij Dierenkliniek de Kempen kunnen wij röntgenfoto's maken van uw paard bij u aan huis. Zowel een röntgenologische keuring als röntgenfoto's voor kreupelheidsonderzoek gebeuren dan bij u thuis zodat u niet met de trailer onderweg hoeft.

Voordelen van mobiele röntgen

 • Makkelijk
 • Direct een uitslag
 • Geen vervoer met trailer
 • Goede kwaliteit

Bekijk hier onze video

Veelgestelde vragen

 • Röntgenfoto’s worden gemaakt met een speciale camera. In de camera zit een röntgenbuis die radiologische straling kan uitstralen. Door de vorm van de camera en de buis kunnen we die straling 1 kant op sturen en de grote en sterkte van de straling regelen. De straling uit de buis gaat door weefsels heen maar verschillende weefsels houden een verschillende hoeveelheid straling tegen. Door achter het te fotograferen deel van het paard een plaat te houden die zeer gevoelig deze straling opvangt kunnen wij met de computer een twee dimensionaal plaatje maken.

  Röntgenstraling kun je niet voelen, het doet het paard geen pijn. Maar straling is niet gezond voor dieren en mensen. Daarom worden er alleen foto’s gemaakt wanneer het nodig is en proberen we met zo min mogelijk personen de foto’s te maken. Alle personen die aanwezig moeten zijn bij het maken van de foto’s, bijvoorbeeld om het paard vast te houden, moeten minimaal 18 jaar zijn en dragen een beschermende loodjas (deze nemen wij voor u mee).

  Weke delen zoals huid, pezen, spieren en organen houden heel weinig straling tegen, deze zien we daardoor nauwelijks op een röntgenfoto. Bot daarentegen houdt straling heel goed tegen, röntgenfoto’s zijn daardoor zeer geschikt om de botten en gewrichten van het paard te onderzoeken. Röntgenfoto’s kunnen gemaakt worden in het kader van kreupelheidsonderzoek of voor aankoopkeuring van het paard.

  Dierenkliniek de Kempen beschikt over een modern mobiel röntgentoestel. Hiermee kunnen wij bij u aan huis kwalitatief hoogwaardige foto’s maken. U hoeft dus niet met uw paard naar de kliniek.

 • Aanwezigheid van een persoon die het paard kan vasthouden.
  Er mogen geen personen aanwezig zijn die de leeftijd van onder de 18 jaar hebben of zwanger zijn (dit wegens straling).
  Bij voorkeur het aanwezig zijn van stroomvoorziening (220 volt). Indien niet aanwezig van te voren melden.
  Een overdekte ruimte (wegens weersomstandigheden) met een vlakke ondergrond.
  Rond het paard moet er 2,00 meter vrije bewegingsruimte zijn.
  Voor de röntgenologische keuring worden de hoefijzers van de voorvoeten verwijderd. Uw hoefsmid dient de ijzers er daarna weer terug onder te slaan.
  Er mag geen zand op de benen van het paard aanwezig zijn, gezien zand op de röntgenfoto te zien is en dit tot zogenaamde artefacten kan leiden.

   

  Indien u niet aan deze voorwaarden kan voldoen, neem dan contact met ons op zodat we een passende oplossing kunnen bedenken.

 • Afhankelijk van de leeftijd en het gebruiksdoel van het paard worden er meer of minder foto`s gemaakt. Voor het maken van de röntgenfoto`s wordt het paard eerst in de computer met stamboeknaam en chipnummer geregistreerd.

  Voor het maken van hoefkatrolfoto`s worden de hoeven eerst geprepareerd en klei in de straalgroeves gestopt. Dit is om evt. röntgenologische artefacten (=fouten) te voorkomen. Al naar gelang de soort van keuring worden er van meerdere gewrichten (kogels, sprongen, knieën) vanuit verschillende hoeken foto's gemaakt.

Terug naar diagnostiek