Echografie

Dierenkliniek de Kempen beschikt over een zeer moderne mobiele echo. Hiermee kunnen wij bij u aan huis kwalitatief hoogwaardige echo’s maken. U hoeft dus niet met uw paard naar de kliniek.

Wanneer gebruiken we echografie?

 • Onderzoeken van pezen
 • Onderzoeken van banden
 • Dracht
 • Fertiliteit
 • Onderzoek aan buikorganen
 • Oog onderzoek

Bekijk hier onze video

Veelgestelde vragen

 • Echografie, ook wel eens een scan of peesscan genoemd werkt met geluidsgolven. De probe, de kop van het echoapparaat, wordt tegen het te onderzoeken deel van het paard gehouden. De probe zendt, niet hoorbare, geluidsgolven uit. De geluidsgolven worden door de weefsels teruggekaatst en de probe vangt dit signaal weer op. Doordat verschillende weefsels het signaal anders terugkaatsen kan de computer die aan de probe vast zit van deze signalen een zeer gedetailleerd beeld maken.

  Van deze golven voelt het paard helemaal niets en het is ook niet gevaarlijk voor het paard en de omgeving. U hoeft dus geen beschermende kleding aan. Wel moet het te onderzoeken deel van het paard geschoren worden, door de haren heen kan geen mooi beeld gemaakt worden.

 • Echografie is vooral geschikt voor het onderzoek van de weke delen van het paard. Met name voor het onderzoeken van pezen en banden is de echo uitermate geschikt. Ook voor dracht en fertiliteit onderzoek gebruiken wij echografie. Deze echo heeft een speciale probe die gemaakt is om rectaal de baarmoeder en eierstokken van het paard te onderzoeken. Daarnaast kan echografie ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld onderzoek aan het oog of aan de buikorganen zoals longen, lever en darmen.

  Voor de benige delen van het paard, de botten, is echografie lastiger toepasbaar. Bot kaatst alle golven terug, hierdoor kunnen wij een goed beeld vormen van het oppervlak van het bot maar niet van wat er in het bot gebeurd. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van röntgenfoto's.

 • Bij een acute peesblessure zien we meestal een kreupel paard met een dikke, warme en pijnlijke pees. De kreupelheid is lang niet altijd ernstig en soms zelfs moeilijk te zien. De oorzaak van peesblessures is meestal een langdurige overbelasting maar ook een acuut trauma zoals een forse verstapping kan een peesblessure tot gevolg hebben.

  Peesproblemen bij het paard zijn ernstige blessures die vaak lange tijd nodig hebben om te herstellen. Bij het diagnosticeren van een peesblessure is echografie onmisbaar om goed te kunnen beoordelen welke pees er beschadigd is en hoe ernstig de beschadiging is. Dit is belangrijk voor het revalidatie traject omdat tussen verschillende peesblessures veel verschil zit in de behandeling. Hierbij kun je denken aan medicatie, rust, lasertherapie, koelen, aangepaste bewegingsschema’s en aangepast beslag. Meer informatie over Lasertherapie

  Tijdens het revalidatietraject van een peesblessure worden er, in overleg tussen de eigenaar en de behandeld arts, meestal meerdere echo’s gemaakt om te controleren hoe het herstel verloopt.

  Dit is zeer belangrijk omdat vaak de kreupelheid en de zwelling al verdwijnen voordat de pees hersteld is. Zonder de echo zou je kunnen denken dat de pees al hersteld is en dat het paard weer aan het werk kan. Dit zou dan een verergering van de blessure tot gevolg kunnen hebben. Door met enige regelmaat een echo van de peesblessure te maken kunnen we het herstel van de pees veel beter volgen en de hoeveelheid rust en werk daarop aanpassen.

 • Heeft je paard plots een dikke pees of is het warm en pijnlijk geef het paard dan rust. Ook als ze niet kreupel loopt. Koel het warme been en neem contact op met Dierenkliniek de Kempen.

Terug naar diagnostiek