Klinische keuring

De aankoop van een paard is meestal een spannende gebeurtenis. Vaak is er lang gespaard en lang gezocht naar dat ene speciale paard. Het is belangrijk om van te voren goed te bedenken wat u zelf graag wilt gaan doen met uw eigen paard. En vervolgens een paard te kopen wat zowel qua capaciteiten als qua leeftijd goed bij uw wensen past.

Daarnaast is het belangrijk dat u een gezond paard koopt. Uw paardenarts kan voor u het paard zowel klinisch als röntgenologisch keuren.

Bekijk hier onze video

Veelgestelde vragen

 • De klinische keuring is een moment opname waarbij de paardenarts kijkt naar de gezondheid van het paard op dat moment. Daarnaast proberen we een inschatting te maken van eventueel al aanwezige aandoeningen die in de toekomst problemen kunnen gaan geven.

  Tijdens de keuring bekijkt de paardenarts uw toekomstige paard van het puntje van zijn neus tot het puntje van zijn staart. Speciale aandacht wordt besteedt aan het beenwerk, het hart, de longen en de ogen. Vervolgens wordt het paard gemonsterd. Dit gebeurt op een rechte lijn op een harde bodem en op de volte op zowel harde als zachte bodem. Ook zal uw paardenarts buigproeven uitvoeren.

  Iedere keuring is anders en op maat. Er wordt altijd naar dezelfde punten gekeken maar u kunt zich voorstellen dat de eisen die aan een 4 jarig sportpaard worden gesteld anders zijn als de eisen die aan een 18 jarig recreatiepaard worden gesteld.

  Voor de meeste recreatiepaarden wordt bij aankoop alleen een klinische keuring uitgevoerd. Mochten er tijdens de klinische keuring punten zijn waar twijfel over bestaat dan kan aanvullend onderzoek gedaan worden. Dit kunnen bijvoorbeeld röntgenfoto’s zijn maar ook echografisch onderzoek of bloedonderzoek.

 • Zorg dat er voldoende faciliteiten zijn voor het goed uitvoeren van de keuring. Er moet een harde bodem zijn waarop het paard veilig op een rechte lijn en op een volte gemonsterd kan worden. Daarnaast moet het mogelijk zijn het paard op een zachte bodem te longeren.
  Zoek een erkende paardenarts voor de keuring. Kies er een die onafhankelijk is en het liefst een waar u vertrouwen in heeft.
  Het communiceert het beste als zowel de koper als de verkoper aanwezig zijn bij de keuring. De paardenarts kan u zijn bevindingen meteen laten zien waardoor er geen onduidelijkheden achteraf ontstaan.
  Vraag de verkoper om een verkopersverklaring (hier te downloaden) in te vullen, hierdoor verkrijgt u meer informatie over uw toekomstige paard.Vertel eerlijk aan uw paardenarts wat uw wensen zijn voor en eisen aan het paard en bespreek of voor uw paard alleen een klinische of een klinische en röntgenologische keuring verstandig is.
  Stel vragen als iets voor u niet duidelijk is.
Terug naar diagnostiek