Peesblessure

Peesblessures zijn veel voorkomende blessures, we zien ze geregeld bij sportpaarden maar in principe kan elk paard of pony een peesblessure krijgen. Op deze pagina vertellen we wat meer over deze aandoening en over alle mogelijkheden die er zijn om peesblessures te voorkomen of te behandelen.

Wat zijn de verschijnselen van een peesblessure?

 • De pees kan opgezet/gezwollen zijn
 • De pees kan warm zijn
 • Het paard kan kreupel zijn
 • De peesschede kan overvuld zijn

Lasertherapie bij peesblessures bij paarden.

Veelgestelde vragen

 • Pezen zijn de uiteinden van je spieren. Het zijn stugge banden van bindweefsel die de verbinding vormen tussen de spieren en bot. Als de spier samentrekt dan trekt hij via de pees het bot naar zich toe en zo ontstaat beweging. Pezen vind je in je hele lichaam, sommige zijn kort en anderen zijn lang dit hangt af van locatie en de functie die ze hebben. Pezen zelf zijn nauwelijks elastisch en maar zeer matig doorbloedt.

  Bij het paard zijn de meest bekende pezen de buigpezen van de ondervoet. Vanaf de carpus (voorknie) naar beneden heeft het paard geen spieren in zijn benen zitten, alleen nog maar pezen. Dit is evolutionair ontstaan zodat paarden (als vluchtdier) heel snel waren. Door de grote lengte van deze pezen en de enorme krachten die er af en toe op komen staan zijn ze wel gevoelig voor blessures.

 • Peesblessures kunnen ontstaan door 1 acuut letsel. Bijvoorbeeld zich verstappen tijdens training, uitglijden op een net te gladde bodem, ongelukkig terecht komen tijdens de landing van een sprong of tijdens het gek doen in de wei. Het paard kan zelf met een ander been de pees aantikken of de pees kan zo overrekt worden door een afwijkende beweging dat hij beschadigd. Deze beschadigingen kunnen bestaan uit een paar beschadigde peesvezels tot een compleet gescheurde pees.

  Chronische overbelasting geeft ook risico op peesblessures. Dit kan gebeuren doordat het paard overtraind wordt, de beenstand van het paard niet correct is of door onjuist beslag/hoefstand. Milde overbelasting geeft vaak hele kleine beschadigingen maar als de pees niet de tijd krijgt om te herstellen worden deze beschadigingen steeds groter en ernstiger waardoor uiteindelijk het paard ook klachten vertoond.

 • Afhankelijk van de ernst van de blessure kun je de volgende verschijnselen zien:

  De pees kan opgezet/gezwollen zijn
  De pees kan warm zijn
  Het paard kan kreupel zijn
  De peesschede kan overvuld zijn

   

  Bij een lichte peesblessure kan het zo zijn dat alleen de pees iets gezwollen is maar het paard niet kreupel is. Toch zijn dit gevaarlijke blessures omdat bij te snel weer het paard aan het werk zetten de kans op een ernstigere peesblessure sterk toeneemt.

 • Als je denkt dat je paard mogelijk een peesblessure heeft is het verstandig het paard op rust te zetten, het been te koelen en contact op te nemen met de dierenartsen van Dierenkliniek de Kempen.

  Onze paardenartsen komen uw paard aan huis onderzoeken. Indien nodig wordt er van de pees een echografisch onderzoek gedaan, hierbij kunnen we kijken welke pees er precies beschadigd is en hoe groot die beschadiging is.

 • Met een peesecho bedoelen we het echografisch onderzoek van de pees.

  Klik hier voor meer informatie over echografisch onderzoek

 • De behandeling van een peesblessure is maatwerk. Het is afhankelijk van welke pees er beschadigd is, hoe ernstig de beschadiging is.

  Over het algemeen bestaat een behandelplan uit rust met gecontroleerde beweging. Meestal is het advies om het paard op boxrust te hebben en aan de hand te gaan stappen. Voor het stappen maken we een opbouwschema zodat we de arbeid van het paard heel rustig aan weer opbouwen zodat de pees de tijd krijgt om te herstellen. In het begin van de blessure wordt het paard meestal ook behandeld met ontstekingsremmers en pijnstillers.

  Lasertherapie geeft bij peesblessures een sneller en kwalitatief beter herstel van de aangetaste pezen. Klik hier voor meer informatie over lasertherapie bij paarden.

  Tijdens de behandeling kan het nodig zijn om enkele keren een controle echo te maken van de pees om te kijken hoe het herstel verloopt.

 • Voorkomen is altijd beter dan genezen, peesblessures zijn ernstige blessures waarvan lang niet alle paarden goed herstellen. De paarden die herstellen hebben een lang revalidatie traject en blijven altijd gevoelig voor een nieuwe peesblessure.

  Om peesblessures te voorkomen kun je de volgende dingen doen:

  Zorg dat je paard met regelmaat (elke 6 tot 8 weken) bekapt of beslagen wordt door een goede smid zodat ze een goede hoefstand hebben.
  Zorg voor regelmaat in je training. Bouw de training van een jong paard of een paard dat een tijdje stil heeft gestaan heel rustig op en houdt in je trainingsschema regelmaat en voldoende ruimte voor rust en herstel.
  Train je paard alleen op goede bodem, te zware bakken, onregelmatige bodem, te harde of gladde ondergrond is slecht voor de pezen. Dit geldt zowel voor je trainingsbodem als de bodem van de weide/paddock als de bodem op concours.
  Houdt de benen van je paard goed in de gaten, neem bij warmte, zwelling of kreupelheid ruim voldoende rust en laat bij enige twijfel uw paardenarts van Dierenkliniek de Kempen uw paard onderzoeken.
Terug naar aandoeningen