Artrose

Artrose is een chronische degeneratieve aantasting van het gewrichtskraakbeen. In het gewricht scharnieren botten met elkaar. Op de plaats waar de botten tegen elkaar komen zijn ze omhuld door een glad laagje kraakbeen met daartussen gewrichtsvloeistof. Bij paarden met artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit waardoor deze laag dunner wordt en er beschadigingen ontstaan. In het geval van zeer ernstige artrose kan de kraakbeen laag zich niet meer herstellen en kan zelfs gedeeltelijk verdwijnen.

Symptomen van artrose?

 • Moeite om op gang te komen na rust
 • Stijf na het rusten
 • Beweegt moeilijk
 • Abrupt kreupelheid na verstappen

Gezond gewricht

Duidelijk artrose zichtbaar

Veelgestelde vragen

 • Artrose kan verschillende oorzaken hebben, enkele oorzaken zijn:

  Ouderdom: de aanmaak van kraakbeen gaat minder snel verlopen dan de afbraak en zal ervoor zorgen dat de hoeveelheid kraakbeen geleidelijk afneemt.
  Overbelasting: wanneer een gewricht overbelast wordt, acuut of geleidelijk, kan het kraakbeen ook beschadigen. Sportpaarden hebben gedurende een langere periode zware belasting, en zullen dus meer kans lopen op artrose door overbelasting.
  Overgewicht
  Zware kneuzing
  Stand afwijking van het been of de hoeven: bij een stand afwijking zal het gewricht ongelijk belast worden, wat de artrose kan veroorzaken.
 • Artrose is niet te genezen, maar het proces kan wel afgeremd worden. Door middel van supplementen of injecties kan bijvoorbeeld de aanmaak van synovia (gewrichtsvloeistof) worden gestimuleerd waardoor het gewricht soepeler kan bewegen. Er zijn verschillende stoffen die een belangrijke rol spelen in het afremmen van de artrose en de aanmaak van synovia:

  Glucosamine: Glucosamine is een natuurlijke aminosuiker, een belangrijke bouwstof voor bindweefselstructuren in het lichaam. Het is onmisbaar bij de aanmaak van kraakbeen en synovia. Ook werkt glucosamine ontstekingswerend.
  Chondroïtine: Chondroïtine is een polsyaccharide, een belangrijke bouwsteen van kraakbeen. Het remt de afbraak van het kraakbeen bij artrose. De stevigheid van kraakbeen wordt mede bepaald door chondroïtine.
  MSM: MSM, Methylsulfonylmethaan, is een organisch gebonden zwavelverbinding. Het vermindert pijn bij artrose. Het werkt ontstekingsremmend en versterkt het effect van glucosamine.
  Hyaluronzuur: Hyaluronzuur is een van de belangrijkste bestanddelen van synovia. Hyaluronzuur vermindert de pijn en vergroot de beweeglijkheid van het gewricht. Het wordt meestal ingespoten in het gewricht, maar er zijn ook enkel supplementen met hyaluronzuur beschikbaar.
  D. m.v. aangepast beslag kunnen we het paard comfortabeler maken in zijn beweging.
  Ook zijn er verschillende soorten voedingssupplementen op de markt die het paard kunnen ondersteunen en kan uw dierenarts het paard ook behandelen met verschillende soorten medicatie om het artrotisch proces te stabiliseren.
  Met röntgenfoto`s kunnen we controleren of het proces zich stabiliseert of dat nabehandeling nog nodig is.
Terug naar aandoeningen