Voedselintolerantie

Een overgevoeligheid voor voeding komt niet zo vaak voor bij honden en katten. Voedselovergevoeligheid kan zowel huidklachten als problemen van het maag-darmkanaal veroorzaken. De aandoening is zelden levensbedreigend, maar uw huisdier kan er wel veel last van hebben. Als u er de tijd voor wilt nemen om uit te vinden wat precies de oorzaak is en vervolgens de juiste voeding geeft, kan uw huisdier nog jarenlang van een gezond leven genieten.

Herkent u de volgende symptomen?

 • Jeuk
 • Huidontsteking
 • Regelmatig terugkerende oorontsteking
 • Diarree
 • Braken
 • Winderigheid
 • Buikpijn

Veelgestelde vragen

 • Voedselovergevoeligheid ontstaat wanneer een hond of kat overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding. Het bestanddeel in de voeding waar het dier overgevoelig op reageert, wordt het allergeen genoemd. Het lichaam kan op twee manieren overgevoelig op voeding reageren:

  Voedselallergie: het lichaam vertoont een overgevoeligheidsreactie waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd. Hierbij kan histamine vrijkomen dat de verschijnselen van een allergie veroorzaakt.
  Voedselintolerantie: het lichaam vertoont verschijnselen van een overgevoeligheid zonder dat het immuunsysteem erbij wordt betrokken. De intolerantie voor lactose (melksuiker) is hier een voorbeeld van. Dieren met dit probleem hebben moeite met het verteren van lactose, omdat zij niet genoeg van het voor de vertering benodigde enzym lactase produceren. Onverteerde lactose in het spijsverteringskanaal kan diarree veroorzaken.

   

  Overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen. Het allergeen in de voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn.

  Het is meestal iets dat de hond of kat al vaker heeft gegeten en waar hij plotseling overgevoelig op reageert. Wanneer een overgevoeligheid voor een bepaald bestanddeel van de voeding eenmaal is opgetreden, zal het dier hier waarschijnlijk zijn leven lang overgevoelig voor blijven. Voedingsmiddelen die dat specifieke bestanddeel bevatten, zullen dan ook voor altijd vermeden moeten worden. Elk ingrediënt dat uw huisdier wel eens eerder heeft gegeten, kan in principe een voedselovergevoeligheid veroorzaken. Meestal treedt de allergie echter op voor een bepaald eiwit in de voeding, zoals rundvlees, eieren, lamsvlees of tarwegluten. Het feit dat een dier overgevoelig reageert, zegt overigens niets over de kwaliteit van de voeding. Het dier kan een bepaald bestanddeel van de bewuste voeding gewoon niet goed verdragen. Voor andere dieren levert dezelfde voeding geen enkel probleem op.

 • Zowel huidaandoeningen als maag-darmproblemen kunnen vele oorzaken hebben en maar een klein deel van dit soort klachten wordt veroorzaakt door een voedselovergevoeligheid.

  Vlooienallergie is bijvoorbeeld een veel vaker voorkomende oorzaak van allergische huidaandoeningen. Daarom is het heel belangrijk om een voedselovergevoeligheid te kunnen onderscheiden van andere aandoeningen die vergelijkbare klachten veroorzaken. Uw dierenarts zal daarom eerst een hypoallergeen dieet (eliminatiedieet) adviseren om de diagnose te stellen. Als de verschijnselen ernstig zijn kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven, totdat de vicieuze cirkel van de overgevoeligheidsreactie is doorbroken.

 • Het eliminatiedieet is een testdieet dat zelden een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt. De diagnose  voedselovergevoeligheid is gesteld als de klachten van uw huisdier verdwijnen met een eliminatiedieet. De testperiode duurt minimaal 6 weken. Indien er inderdaad sprake is van een voedselovergevoeligheid, zullen maag-darmklachten (diarree) meestal binnen een week verbeteren. Bij huidklachten (jeuk) kan het wel 6 tot 9 weken duren voordat verbetering optreedt.

  Omdat de voedingsovergevoeligheid gewoonlijk veroorzaakt wordt door iets in de dagelijkse voeding van uw huisdier, zal uw dierenarts u meestal vragen om een lijst te maken van alle voedingsmiddelen die het dier eet (inclusief botten, snacks, koekjes etc). Aan de hand van deze lijst kan worden bepaald welke voedingsmiddelen uw huisdier nog niet eerder heeft gegeten. Op deze manier kan het eliminatiedieet worden samengesteld.

  Een eliminatiedieet op basis van één, niet eerder gegeten eiwitbron en één koolhydraatbron, is de meest betrouwbare methode om een voedselovergevoeligheid te diagnosticeren. Een eliminatiedieet kunt u eventueel zelf voor uw huisdier bereiden. Een praktischer en in de meeste gevallen goed alternatief voor een zelf te bereiden eliminatiedieet is ‘kant en klare’ hypoallergene dieetvoeding. Een dergelijke dieetvoeding bevat ook slechts één eiwitbron en één koolhydraatbron. De eiwitten van een hypoallergene dieetvoeding kunnen daarnaast ook gehydrolyseerd zijn. Gehydrolyseerde eiwitten zijn zo klein gemaakt dat ze door het lichaam niet meer als allergeen te herkennen zijn en dus geen overgevoeligheidsreactie veroorzaken.

 • Als de klachten tijdens de testperiode verdwijnen, kan geprobeerd worden te achterhalen voor welke voedingsmiddelen uw huisdier overgevoelig is. Uw dierenarts kan u aanraden ‘verdachte’ ingrediënten uit de oorspronkelijke voeding te testen, door ze in kleine hoeveelheden aan het eliminatiedieet toe te voegen.

  Altijd slechts één tegelijk en één per week, waarna u kijkt of er een reactie optreedt. Dit wordt wel de provocatie genoemd. Wanneer de klachten terugkomen, betekent dit dat uw huisdier overgevoelig is voor dat specifieke bestanddeel van zijn voeding. Dit ingrediënt moet vervolgens definitief uit het dieet worden verwijderd. Wanneer u er tegenop ziet om een dergelijke provocatietest uit te voeren, kunt u ook een “kant en klare” hypoallergene dieetvoeding (blijven) geven. Dit is immers een complete en uitgebalanceerde voeding, die levenslang gegeven kan worden.

 • De verdere behandeling van een voedselovergevoeligheid bestaat uit het vermijden van het voedingsmiddel dat de overgevoeligheid veroorzaakt, ofwel het allergeen. Dit betekent dat er altijd zorgvuldig moet worden gelet op wat het dier eet. Omdat dit zo belangrijk is, kan uw dierenarts een speciale hypoallergene dieetvoeding adviseren. Een dergelijke dieetvoeding bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, die zelden allergische reacties oproepen en die het dier meestal niet eerder gegeten heeft.

Terug naar voeding van uw kat