Voedselovergevoeligheid ontstaat wanneer een hond of kat overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding. Het bestanddeel in de voeding waar het dier overgevoelig op reageert, wordt het allergeen genoemd. Het lichaam kan op twee manieren overgevoelig op voeding reageren:
| • |
Voedselallergie: het lichaam vertoont een overgevoeligheidsreactie waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd. Hierbij kan histamine vrijkomen dat de verschijnselen van een allergie veroorzaakt. |
| • |
Voedselintolerantie: het lichaam vertoont verschijnselen van een overgevoeligheid zonder dat het immuunsysteem erbij wordt betrokken. De intolerantie voor lactose (melksuiker) is hier een voorbeeld van. Dieren met dit probleem hebben moeite met het verteren van lactose, omdat zij niet genoeg van het voor de vertering benodigde enzym lactase produceren. Onverteerde lactose in het spijsverteringskanaal kan diarree veroorzaken. |
Overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen. Het allergeen in de voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn.
Het is meestal iets dat de hond of kat al vaker heeft gegeten en waar hij plotseling overgevoelig op reageert. Wanneer een overgevoeligheid voor een bepaald bestanddeel van de voeding eenmaal is opgetreden, zal het dier hier waarschijnlijk zijn leven lang overgevoelig voor blijven. Voedingsmiddelen die dat specifieke bestanddeel bevatten, zullen dan ook voor altijd vermeden moeten worden. Elk ingrediënt dat uw huisdier wel eens eerder heeft gegeten, kan in principe een voedselovergevoeligheid veroorzaken. Meestal treedt de allergie echter op voor een bepaald eiwit in de voeding, zoals rundvlees, eieren, lamsvlees of tarwegluten. Het feit dat een dier overgevoelig reageert, zegt overigens niets over de kwaliteit van de voeding. Het dier kan een bepaald bestanddeel van de bewuste voeding gewoon niet goed verdragen. Voor andere dieren levert dezelfde voeding geen enkel probleem op.