Gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen komen regelmatig voor bij de kat. De meest voorkomende vorm is de zogenaamde (osteo)artrose, een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen van een bepaald gewricht wordt aangetast. Bij de kat komt dit voornamelijk voor bij oudere katten. Maar liefst 90% van de katten boven de 12 jaar last heeft van deze aandoening.

Herkent u de volgende symptomen?

 • Minder bewegen en meer slapen
 • Stijfheid
 • Op makkelijk toegankelijke plekken in huis liggen om springen en traplopen te vermijden
 • Soms naast de bak plassen en poepen (pijnlijke gewrichten en rug verhinderen een goede houding aan te nemen)
 • (Delen) van vacht worden minder goed of helemaal niet verzorgd door pijnlijke wervelkolom (pijn bij buigen)

Veelgestelde vragen

 • Gewrichtsproblemen kunnen in één of meerdere gewrichten optreden. Meestal betreft het de knie, heup, schouder of elleboog. In het geval van (osteo)artrose ontstaan de problemen door overmatige slijtage of beschadiging van het gewrichtskraakbeen. Dit kraakbeen dient in het gewricht vooral als een soort stootkussen, waardoor het onderliggende bot rondom het gewricht wordt beschermd. Door beschadiging van het kraakbeen verdwijnt deze beschermende laag en wordt het bot aangetast. Dit leidt tot allerlei veranderingen in het gewricht. Het wordt dikker, minder goed beweeglijk en de spieren erom heen verslappen door het verminderde gebruik. Gewrichtsproblemen kunnen door meerdere oorzaken ontstaan, zoals beschadiging van het gewricht door een ongeluk of verstuiking en door bepaalde ziekten of infecties. Daarnaast spelen erfelijke aanleg, overgewicht en/of overmatige activiteit een belangrijke rol.

 • Genezing van gewrichtsaandoeningen is niet altijd mogelijk. Er kunnen echter een aantal maatregelen genomen worden om de klachten te helpen verminderen en de voortgang van de aandoening te vertragen:

  Voorkomen en behandelen van overgewicht: Dieren met overgewicht hebben meer last van gewrichtsproblemen. Overgewicht kan het proces en de klachten verergeren, omdat de gewrichten hierdoor zwaarder belast worden. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat jouw huisdier een gezond lichaamsgewicht heeft en houdt, want voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.

  Bewegingsadvies:
  Wel doen

  • Opstapjes maken om makkelijk op verhoogde plaatsen te komen.

  Niet doen

  • Spelen met de bal of met een laserlampje bij de kat (plotseling stoppen en versnellen).

  Pijnstillers / ontstekingsremmers: Uw dierenarts zal in de meeste gevallen pijnstillende/ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven ter verlichting van de pijn en vermindering van de klachten. Langdurig gebruik van deze medicijnen kan soms bijwerkingen (met name maagklachten) geven. Vandaar dat deze middelen nogal eens periodiek worden voorgeschreven, dus niet alle dagen maar alleen bij perioden van verergering van de klachten.

  Eigenschappen van de speciale voeding

  • Omega-3 vetzuren
  • ETA, EPA en DHA (Omega-3 vetzuren) helpen gezonde gewrichten te ondersteunen.
  • Bijzondere ingrediënten
  • Voedingsstoffen zoals chondroïtine en glucosamine dragen bij tot behoud van gezonde gewrichten. Bepaalde mineralen zoals mangaan en zink dragen bij tot het behoud van normale botten.
  • Antioxidanten
  • Een specifieke cocktail van antioxidanten helpt vrije radicalen te neutraliseren.

  Anders:Bij sommige gewrichtsaandoeningen kan een operatie nodig zijn, bijvoorbeeld bij knieproblemen door gescheurde kruisbanden. Ook wanneer andere behandelmethodes onvoldoende resultaat hebben kan een operatie soms verbetering geven.

  Eigenschappen van de speciale voeding

  Omega-3 vetzuren
  ETA, EPA en DHA (Omega-3 vetzuren) helpen gezonde gewrichten te ondersteunen.

  Bijzondere ingrediënten
  Voedingsstoffen zoals chondroïtine en glucosamine dragen bij tot behoud van gezonde gewrichten. Bepaalde mineralen zoals mangaan en zink dragen bij tot het behoud van normale botten.

  Antioxidanten
  Een specifieke cocktail van antioxidanten helpt vrije radicalen te neutraliseren.

  Een uniek ingrediënt: de groenlipmossel

  Groenlipmossel is een speciaal soort mossel die wordt geoogst in Nieuw-Zeeland. De inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori, eet deze mossel heel vaak. Gewrichtsproblemen blijken bij deze bevolkingsgroep veel minder voor te komen dan bij andere volkeren. Deze bevinding heeft geleid tot nader onderzoek van GLM bij het gezond houden van de gewrichten. GLM is een natuurlijke bron van chondroïtinesulfaat, daarnaast levert het de omega-3 vetzuren ETA, EPA en DHA. ETA, EPA en DHA helpen de beweeglijkheid van de gewrichten te behouden en chondroïtine draagt bij tot behoud van gezonde gewrichten. Tot slot bevat GLM aminozuren, vitaminen (E, C) en mineralen. Deze helpen vrije radicalen te neutraliseren. De mineralen zink en mangaan dragen bij tot de instandhouding van normale botten, terwijl Vitamine C bijdraagt tot de collageenvorming dat van belang is voor het kraakbeen.

Terug naar voeding van uw kat