Tanden poetsen

Meer dan 75% van de honden en katten hebben rond de leeftijd van twee à drie jaar last van gebitsproblemen zoals tandsteen en tandvleesontsteking. Gebitsproblemen kunnen grotendeels worden voorkomen door een goede, regelmatige (dagelijkse) gebitsverzorging en door het geven van speciale gebitsverzorgende voeding.

Herkent u de volgende symptomen?

 • Slechte adem
 • Moeite met eten
 • Overmatig speekselen
 • Verlies van tanden en kiezen

In februari staat het huisdieren gebit bij ons in de spotlight.

Uw voordeel deze maand:

 • Gratis gebitscontrole voor uw huisdier
 • Professionele gebitsbehandeling Hond vanaf €279,- Kat vanaf €249,-
 • 25% Korting op gebitsverzorgingsmiddelen
 • 50% Korting op de eerste zak Hills gebitsverzorgende brokken

Bekijk de video

Veelgestelde vragen

 • Bij de geboorte hebben pups en kittens nog geen tanden en kiezen. In de tweede levensweek komt het melkgebit door en als ze ongeveer 4 maanden oud zijn begint het melkgebit te wisselen naar een blijvend gebit. Tijdens het wisselen kunnen de pups en kittens wat moeite hebben met kauwen, doordat het tandvlees wat gevoeliger is. Rond de leeftijd van 6 à 7 maanden is het volwassen gebit voltooid en is het zaak dit goed te verzorgen om zo lang mogelijk van een gezond gebit te kunnen genieten. Soms verloopt het wisselen niet goed en blijven er melktanden achter. De melktand die niet uitvalt zal er voor zorgen dat de blijvende tand zich ontwikkeld op een verkeerde positie. Er zijn dan teveel elementen aanwezig, terwijl hier onvoldoende plaats voor is. Bacteriën grijpen hun kans waardoor tandvleesontsteking makkelijker ontstaat. Om dit te voorkomen dient de melktand getrokken te worden. Het is daarom verstandig na het wisselen het gebit te laten controleren.

 • Tandenpoetsen

  Het dagelijks poetsen (met speciale tandpasta) zorgt voor een gezond gebit. Het beste kunt u hiermee al op jonge leeftijd beginnen.

  Speciale brokken

  Royal Canin Dental Diet is een speciale gebitsverzorgende dieetvoeding voor honden en katten. Deze smakelijke dieetvoeding helpt de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen. Door de speciale vorm, grootte en structuur van de brokken wordt het gebit mechanisch gereinigd.

  Nylabone (Alleen verkrijgbaar voor honden)

  Nylabone is een synthetisch kauwbot. Het bestrijd tandplak en is smakelijk en duurzaam. Door het kauwen wordt de Nylabone ruw en vormen zich “borsteltjes”, daardoor gaat het materiaal poetsen. Ook is het een ideaal product voor honden met een voedselallergie.

  Anti-tandplak vloeistof (mondwater)

  Vet Aquadent is een smakelijke oplossing ter bestrijding van tandplak, tandsteen en een slechte adem. Vet aquadent kan eenvoudig aan het drinkwater worden toegevoegd.

 • Tandplak wordt gevormd door bestandsdelen in het speeksel. Het vormt een dun, plakkerig laagje op de tanden en kiezen. Tandplak bevordert de groei van bacteriën, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Ontstoken tandvlees ziet er rood uit en bloedt snel bij aanraking. De ontsteking is de oorzaak voor de slechte adem.

  Wanneer tandplak niet dagelijks verwijderd wordt reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is zichtbaar als een geelbruine aanslag. Indien er geen behandeling plaats vindt, breidt de ontsteking zich verder uit onder het tandvlees en naar de gebit ondersteunende weefsels (parodontitis). Hierdoor gaan de tanden en kiezen los zitten en kunnen er zelfs ontstekingen elders in het lichaam ontwikkelen.

  Reiniging onder narcose is noodzakelijk om tandplak en tandsteen te verwijderen. De gebieden erom heen worden grondig schoongemaakt en losliggende elementen getrokken. Om herhaling van de problemen te voorkomen, is het noodzakelijk het gebit na de gebitsreiniging goed schoon te houden.

Terug naar verzorging van uw kat