Vakantie voorlichting

De meeste mensen nemen hun kat niet mee op vakantie. Een kat is in tegenstelling tot een hond vooral gehecht aan zijn of haar omgeving. Als u uw kat wel mee wilt nemen op vakantie dan is het belangrijk om vooraf  te informeren of uw kat wel welkom is op uw bestemming en welke regels hiervoor gelden.

Klik hier voor de specifieke eisen per land (zowel binnen als buiten Europa). Wanneer u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving.

  • Zorg ervoor dat uw kat gechipt is of een goed leesbare tatoeage heeft.
  • Uw kat moet gevaccineerd zijn tegen Rabiës.
  • Uw kat moet in bezit zijn van een Europees paspoort.

Veelgestelde vragen

  • Hartworm: Katten kunnen besmet raken, doordat ze gestoken worden door een muskiet die larfjes van de hartworm met zich meedraagt. Deze larfjes ontwikkelen zich in het lichaam van het dier tot volwassen wormen, die zich nestelen in het hart en longslagaders. Hier kunnen ze jarenlang overleven en omliggende weefsels beschadigen. Een besmetting met hartworm zou kunnen leiden tot het overlijden van uw huisdier. De hartworm komt voor beneden de geografische lijn Parijs-Milaan. Maar ook in landen als Tsjechië en Slowakije komt hartworm al voor. Preventieve behandeling kan met Milbemax. Milbemax geeft u 1 keer op de dag van thuiskomst en een maand later nog 1 keer. Indien u langer dan een maand wegblijft is tevens het advies uw kat maandelijks op plaats van bestemming te behandelen.

    Teken: Teken kunnen diverse ziektes overbrengen zoals Babesiose. Babesia is een eencellige parasiet die zich in de rode bloedcellen vermenigvuldigt en geeft ondermeer koorts en bloedarmoede. Deze besmette teken hebben zich al verspreid vanuit het zuiden tot de Belgische- Franse grens, en zijn in opmars. Preventieve behandeling tegen teken is belangrijk maar geeft geen 100% garantie, dus naast een behandeling met bijvoorbeeld Frontline Combo is een dagelijkse controle zeer belangrijk. Zorg ervoor dat u goede tekenhaakjes meeneemt, deze zijn ook goed bruikbaar als u zelf een teek mocht oplopen.

    Klik hier om per land te bekijken wat het advies is over parasieten, ziekten en de aanbevolen behandelingen bij het reizen met uw huisdier.

  • Veel katten hebben last van reisziekte. Dit is iets anders dan katten die onrustig zijn in de auto. Katten met reisziekte worden misselijk vaak met braken tot gevolg. Voor deze katten zijn er tabletten die de misselijkheid en het braken tegengaan. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kom dan langs op een van onze locaties en vraag een van onze assistenten.

Terug naar tips en informatie