Chippen

Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht. Toch is het belangrijk om uw kat te laten chippen en registreren.

Elk jaar komen veel katten in het asiel terecht en vaak gaat het in die gevallen om katten die zwervend zijn aangetroffen. Omdat een groot deel van de katten niet gechipt is of omdat de registratie niet goed is bijgehouden, kunnen deze vaak niet worden terugbezorgd bij hun eigenaar.

Waarom is chippen belangrijk?

  • Als uw kat wegloopt en wordt gevonden
  • Voor in het buitenland
  • Bestrijden van dierziekte
  • Voor het verzekeren van uw kat

Veelgestelde vragen

  • Ook voor katten die normaal gesproken binnen wonen, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. De kans dat de kat op straat belandt is weliswaar niet groot, maar toch is een ontsnapping door een te lang openstaande deur of door een raam bepaald niet ondenkbaar. En dan blijkt dat het oriëntatievermogen van de kat stukken minder is dan dat van katten die regelmatig buiten komen. Juist deze ontsnapte “binnenkatten” hebben dus moeite met het terugvinden van hun huis en lopen grote kans om te gaan zwerven.

  • Als een kat gechipt wordt, wordt een microchip met behulp van een injectienaald onder de huid ingebracht. Bij katten wordt de chip bij voorkeur tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals ingebracht. Het inbrengen van de chip is relatief pijnloos voor het dier en te vergelijken met andere injecties.

  • Met chippen alleen bent u er niet. Uw kat kan alleen worden geïdentificeerd als hij ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Het chipnummer moet dus gekoppeld worden aan de gegevens van uw kat en aan uw contactgegevens. Daarom moet u een formulier invullen met uw gegevens. Soms doet de dierenarts dit al voor u. Door het formulier op te sturen naar een databank, worden uw gegevens door de databank gekoppeld aan het unieke registratienummer in de chip. Er zijn verschillende databanken waar u uw dier kunt laten registreren. Op www.chipnummer.nl vindt u een overzicht van de verschillende databanken. Let bij het kiezen van een databank niet alleen op de prijs, maar ook op de mogelijkheden. Zo is het belangrijk dat u uw kat op uw eigen naam kunt zetten en dat u zelf alle gegevens kunt inzien en wijzigen. Zorg ervoor dat uw dier wordt ingeschreven bij een databank die altijd – dus 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar is.

  • Controleer ook de registratie van uw kat als deze allang een chip heeft. Het komt helaas vaak voor dat een kat wel een chip heeft maar nergens geregistreerd staat. Op www.chipnummer.nl kunt u kijken of alle gegevens zijn ingeschreven bij een databank.

  • Zorg ervoor dat uw gegevens altijd up-to-date blijven. Iedere verandering (naam, adres, telefoonnummer, enz.) moet u doorgeven aan de databank waarbij uw kat is ingeschreven.

Terug naar tips en informatie