Gevaren rondom kerst

Kerstmis is een gezellige tijd, maar voor huisdieren niet altijd zonder gevaren. Vooral voor de kat, die vaak de kerstboom niet kan weerstaan of wil spelen met andere kerstdecoraties die giftig kunnen zijn.

Het beste advies is om je huisdier niet in de ruimte met de kerstboom en kerstversieringen achter te laten wanneer u weg bent.

Mocht u twijfelen of iets wat uw huisdier gegeten heeft giftig is of heeft u andere vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Herkenningspunten vergiftiging:

  • Verandering van eetlust
  • Meer drinken
  • Overmatig likken en/of kwijlen
  • Diarree en/of braken

Waar moet u rekening mee houden

Kerstbomen en kunst kerstbomen

Kerstbomen zijn bijvoorbeeld al mild giftig. De oliën kunnen de mond en de maag irriteren, waardoor het dier overmatig kan gaan kwijlen of braken. De naalden van de boom verteren niet makkelijk waardoor deze irritaties aan de maag en darmen kunnen geven of zelfs de darmen kunnen doorboren. Ook het water van de kerstboom is ook onveilig om te drinken.

Kunst kerstbomen kunnen ook gevaarlijk zijn als deze opgegeten worden. Niet alleen kan het materiaal waarvan het is gemaakt giftig zijn, maar het kan ook weer voor verstopping zorgen omdat het materiaal niet verteerd kan worden. Als uw huisdier toch gegeten heeft van de (kunst)kerstboom of andere versieringen dan kunt u het beste het gedrag van uw huisdier goed in de gaten houden. (Symptomen van vergiftigingen bovenaan deze pagina).

Kerstster en andere gevaarlijke planten

De kerstster is ook een giftige plant. Het sap van de stengels en de bladeren is giftig. Dit sap geeft irritatie van het mondslijmvlies en kan braken en diarree als gevolg hebben. Denkt u echter ook aan de planten die verwerkt zijn in de kerststukjes. Bijvoorbeeld de maretak en ook de hulst (de besjes) zijn giftig.

Natuurlijk geldt hierbij wel dat de ernst van de verschijnselen sterk samenhangt met de hoeveelheid die is opgenomen. Als uw huisdier toch gegeten heeft van de Kerstster of andere versieringen dan kunt u het beste het gedrag van uw huisdier goed in de gaten houden. (Symptomen van vergiftigingen bovenaan deze pagina).

Kerstverlichtingen

De kerstverlichting in de boom, maar ook in de rest van het huis kan ook een gevaar opleveren voor uw huisdier. Het kauwen op snoeren kan leiden tot elektrische schokken en brandwonden in de mond. Controleer daarom ook regelmatig de snoeren.

Giftige lekkernijen

Chocolade kerstkransjes zijn voor mensen heerlijk, maar kunnen uw dier fataal worden! Mocht uw dier zich tegoed doen aan bijvoorbeeld chocolade, neem dan altijd contact op met uw dierenarts. Bekijk ook onze pagina Chocolade vergiftiging voor meer informatie.

Ook druiven, krenten en rozijnen zijn giftig. Geef uw hond dus niet de kans uw schaal met oliebollen te plunderen.

Te veel extraatjes

Vaak willen wij onze huisdieren ook wat extra lekkernijen geven in de decembermaand. Vooral honden zijn meesters in het zo lief mogelijk bedelen. Natuurlijk kunt u uw huisdier best eens iets extra’s geven tijdens de feestdagen. Kies dan wel voor verantwoorde tussendoortjes en niet te veel! Zo voorkomt u dat uw huisdier na de feestdagen op dieet moet.

Overige gevaren

Er zijn nog meer zaken waar u tijdens de feestdagen op moet letten als u huisdieren heeft. Denk aan de (scherven van) breekbare kerstballen, engelenhaar of de haakjes van de kerstballen die ingeslikt kunnen worden. Brandende kaarsen waar staarten of neuzen in terecht kunnen komen of een iets te knapperend haardvuur zijn andere voorbeelden.

Zorg ook met kerst voor een veilig huis voor uw huisdier.

Terug naar tips en informatie