Dierenkliniek de Kempen's home page
Bergeijk 0497 - 571 275
Valkenswaard 040 - 201 24 75
Veldhoven 040 - 253 25 40
Geldrop 040 - 303 51 52
  • Afspraak maken

Gastroscopie

Het is een techniek waarbij met een camera via de bek de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm geïnspecteerd  wordt. Op deze manier kan de diagnose voor langdurig braken en diarree gesteld worden. Het maag-darmkanaal wordt eerst helemaal bekeken, echter is  met het blote oog (macroscopisch) niet alles zichtbaar, daarom worden er  uit de dunne darm, de maag en de slokdarm hele kleine beetjes weefsel afgenomen (biopten). Deze biopten worden door een specialist microscopisch beoordeelt. Op basis van het macroscopisch en microscopisch beeld kan uw huisdier gerichter behandeld worden en kan het inzetten van onnodige medicatie worden voorkomen.

Tevens is het mogelijk om een (scherp) voorwerp uit de maag te verwijderen. Op deze manier kan een grote buikoperatie worden voorkomen.

Wat kan de dierenarts bekijken tijdens een gastroscopie?

  • Bek
  • Slokdarm
  • Maag
  • Eerste deel van de dunne darm

Voorzorg

Om het maag-darmkanaal goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat er geen voeding aanwezig is, daarom mag uw hond of kat 24 uur van te voren niks meer eten en drinken tot een uur voor de ingreep.

Narcose

Een gastroscopie is minimaal invasief en wordt bij de mens dikwijls wakker uitgevoerd. Bij de hond en kat is natuurlijk wel lichte sedatie nodig, maar ze kunnen na enkele uren alsof er niks gebeurd is mee naar huis.

 

Terug naar endoscopie