Digitale röntgen

Dierenkliniek de Kempen beschikt op iedere locatie over een digitaal systeem waarmee wij röntgenfoto’s kunnen maken. Deze digitale röntgenfoto’s kunnen wij direct op een computerscherm aflezen en interpreteren.

Er zijn natuurlijk vele mogelijke toepassingen van een röntgenfoto. Iedereen kent natuurlijk het vinden van botbreuken door middel van een röntgenfoto, maar ook voor het opsporen van vreemde voorwerpen, het beoordelen van hart en longen en het zien of er gewrichtsslijtage heeft plaats gevonden is de röntgenfoto een ideaal hulpmiddel.

Daarom is de digitale röntgen ook een belangrijk onderdeel in onze praktijk.

 

Veelgestelde vragen

 • De straling die gebruikt wordt is dezelfde als bij gewone röntgenopnames. Het verschil is dat de foto’s niet meer worden ontwikkeld zoals vroeger. De röntgenstralen worden opgevangen met fosforplaten. De beelden worden met een scanner afgelezen en in de computer opgeslagen.

  Het grote voordeel van digitale röntgen is dat het beeld veel sneller te bekijken is. Doordat de foto’s direct beoordeeld kunnen worden en zo nodig aangepast in contrast en belichting, is er uiteindelijk minder straling nodig. Dat is fijn voor ons maar vooral voor uw dier. In de praktijk betekent dat namelijk dat het maken van foto’s sneller gaat en minder belastend voor uw hond of kat is. Het zal minder vaak nodig zijn om narcose of roesje te gebruiken om een foto te maken. En u hoeft niet meer te wachten op de uitslag omdat er geen omslachtig ontwikkelingsproces meer is.

  Digitale foto’s zijn ook gemakkelijker te archiveren. Handig voor de kliniek want deze röntgenfoto’s worden opgeslagen in het digitale dossier van uw huisdier en zijn dus altijd direct weer oproepbaar. Bovendien zijn de foto’s met enkele muisklikken door te sturen naar een radioloog voor een second opinion.

  Wat u niet direct zult merken, maar wat zeker heel belangrijk is, is dat deze methode milieu- en arbeidsvriendelijker is omdat er geen chemicaliën gebruikt worden. Als er mogelijkheden zijn voor de kliniek om het milieu minder te belasten dan willen wij daar natuurlijk graag een steentje aan bijdragen.

 • Te veel röntgenstraling kan gevaarlijk zijn. Maar voor uw huisdier is het maken van een paar röntgenfoto’s niet schadelijk.

  Voor de dierenarts en de assistente die veelvuldig bloot worden gesteld aan deze straling kan het wel gevaarlijker zijn. Voordat er een röntgenfoto gemaakt wordt, moet er beschermende kleding aangetrokken worden die de röntgenstralen tegenhouden.

  Deze kleding bestaat uit een loodschort, schildklierbeschermer en handschoenen. Tevens wordt er, als extra bescherming, een röntgenbatch gedragen. Deze meet de hoeveelheid straling waaraan een persoon blootgesteld wordt in geval van calamiteiten.

Terug naar diagnostiek