Vuurwerkangst

Voor veel katten is vuurwerkangst een jaarlijks terugkerend drama. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om als baasje zo goed mogelijk met het gedrag van uw kat om te gaan. Hiermee kunt u de angst van uw dier aanzienlijk verminderen. Sommige katten hebben naast deze tips net iets meer nodig om met hun vuurwerkangst om te kunnen gaan. Hieronder vallen een aangepaste voeding, medicatie, feromonen e.d. Ieder huisdier is natuurlijk uniek en kent zijn eigen mate van vuurwerkangst. De reactie op de verschillende mogelijke therapieën is dan ook wisselend.

Bekijk de video

Veelgestelde vragen

 • Het gedrag van u, als eigenaar, is bepalend voor het gedrag van uw huisdier. Wanneer u zelf schrikt van het vuurwerk, wordt de angst van uw huisdier bevestigd. U mag uw kat zeker steun bieden als uw kat hierom vraagt, maar ga niet te veel troosten. U mag uw huisdier niet negeren als deze om steun vraagt en zeker ook niet straffen voor zijn/haar angst voor vuurwerk. Laat uw huisdier weten dat u er voor hem/haar bent door bv contact te maken met uw hand of het toestaan dat uw huisdier tegen u aan gaat zitten.

  Tips voor de kat:

  Houd uw kat rondom de jaarwisseling binnen en zorg dat hij/zij niet naar buiten kan (kattenluik dicht maken).
  Zorg voor voldoende hoekjes en plekjes waar de kat zich kan verstoppen.
  Laat uw kat met rust, totdat hij/zij u zelf weer op zoekt.
 • Voeding

  CALM Diet van Royal Canin biedt een natuurlijke oplossing voor stress bij honden en katten. Het dieet bevat alfa-casozepine dat rustgevende eigenschappen heeft. Daarnaast zorgt het aminozuur L-tryptofaan voor een positieve gemoedstoestand. Deze combinatie van speciale voedingsstoffen helpt honden en katten om te gaan met stressvolle situaties. De effecten zijn merkbaar na ongeveer drie weken. Daarnaast kan de voeding ook een rol spelen bij het bestrijden van de lichamelijke klachten ten gevolge van stress, zoals maag-darmproblemen of huidaandoeningen. CALM Diet kan ook langdurig worden gegeven of worden voorgeschreven in combinatie met gedragstherapie. CALM Diet is verkrijgbaar als droogvoeding in verpakkingen van twee kilo en vier kilo, voor zowel de (kleine) hond als de kat.

  Feromonen

  Feliway® verdampers
  Feliway verdampers bevatten synthetische feromonen. Feromonen zijn lichaamseigen, hormoonachtige stoffen die een geruststellend effect op uw huisdier hebben en hierdoor angst en stress verminderen.
  De verdamper steekt u in het stopcontact en verspreidt vervolgens de feromonen. Het voordeel ten opzichte van de medicatie is, dat de verdamper geen bijwerkingen heeft. Uw huisdier blijft normaal aanspreekbaar. De verdamper heeft geen negatief effect op de gezondheid van de mens, maar wordt voor de zekerheid afgeraden bij mensen met astma.

  De verdamper dient twee weken van te voren in het stopcontact gebracht te worden in de kamer waar het dier het meest aanwezig is.

  Medicatie

  Voor zowel de hond als de kat is er medicatie beschikbaar tegen vuurwerkangst. Bijvoorbeeld het voedingssupplement Zylkène. Maar ook homeopatische supplementen zoals de Puur rust en de Puur Nervositeit zijn via ons verkrijgbaar. Wilt u meer weten over deze en/of andere medicatie? Vraag het gerust aan onze dierenartsen of assistenten.

  Let op:Geef uw huisdier geen tabletten die acepromazine bevatten (bv Vetranquil® en Calmivet®)

  Dit zijn narcosemiddelen waarbij de dieren het geluid juist heel scherp zullen waarnemen, maar niet kunnen reageren doordat hun spieren verslapt zijnHierdoor zal de angst alleen maar toenemen.

Terug naar aandoeningen