Suikerziekte

Suikerziekte ofwel diabetes mellitus is een aandoening waarbij er een verhoogd gehalte aan glucose (suiker) in het bloed aanwezig is. De glucose is afkomstig uit het voedsel. Vanuit de darmen komt glucose in de bloedbaan terecht. Vervolgens zorgt het hormoon  insuline ervoor dat de glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen komt en daar kan worden omgezet in energie.

Als er om een of andere reden onvoldoende insuline beschikbaar is dan blijft er teveel glucose in het bloed zitten en komt er te weinig in de lichaamscellen. Indien het glucosegehalte in het bloed voortdurend boven een bepaalde grens blijft, is er sprake van suikerziekte. De diagnose kan dan ook gesteld worden d.m.v. een bloedonderzoek.

4 steekwoorden / herkenningspunten:

 • Meer drinken
 • Meer plassen
 • Veel eetlust/honger
 • Vermageren

Veelgestelde vragen

 • Suikerziekte bij de kat is meestal diabetes type 2. Bij diabetes type 2 raken de insuline-producerende cellen “in de alvleesklier” uitgeput zonder dat ze echt kapot gaan. Door deze uitputting neemt de insulineproductie af en ontstaat suikerziekte. In tegenstelling tot type 1 kan deze vorm van suikerziekte overgaan.

 • Overgewicht en te weinig beweging.
  Leeftijd: oudere dieren lopen een groter risico om suikerziekte te krijgen dan jongere dieren.
  Medicijngebruik: het gebruik van bijv. corticosteroïden of de poezenpil verhogen de kans op suikerziekte.
  Geslacht: gecastreerde katers hebben een verhoogd risico.
  Ras: een Burmees draagt een verhoogde kans op suikerziekte met zich mee.
 • Suikerziekte is vaak goed te behandelen en heeft een goede prognose. Om te beginnen is het van belang dat de dagelijkse hoeveelheid en samenstelling van het voedsel constant is, en dat de kat iedere dag ongeveer dezelfde hoeveelheid beweging krijgt.

  Daarnaast zal u als eigenaar 2 x daags insuline moeten toedienen door middel van een injectie, met een interval van 12 uur. Samen met de diabetesconsulente wordt het exacte behandelschema en de nodige controle afspraken gemaakt om uw kat zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

 • Hypoglycemie betekent een te laag bloedglucosegehalte en dit kan levensbedreigend zijn. Het kan ontstaan door o.a. een te hoge insulinedosering, te lage voedselinname, braken en/of te veel inspanning. U kan hypoglycemie herkennen aan:

  Honger
  Rusteloosheid
  Rillen
  Ataxie (wankel lopen, ongecoördineerde bewegingen)
  Desoriëntatie
  Coma
Terug naar aandoeningen