Anaalklierontsteking

Een veel voorkomend probleem bij de kat is de overvulde of zelfs de ontstoken anaalklier ofwel anaalzakje. De anaalklieren bevinden zich bij de anus op “4 en 8 uur”.

Via een kanaaltje komen de kliertjes uit in de anus. Normaal gesproken ledigen de kliertjes zich tijdens het passeren van de ontlasting. Ze worden leeggedrukt door de ontlasting.

De oorzaak van de problemen is vaak onduidelijk. Diarree zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn maar ook een afsluiting van de afvoeropening door een prop dikkere vloeistof uit de kliertjes.

Problemen met de anaalklieren is naast een vlooienplaag één van de belangrijkste oorzaken van jeuk bij uw kat. Bij anaalklierproblemen manifesteert zich de jeuk voornamelijk aan de achterhand.

Herkent u de volgende symptomen?

  • De kat rijdt sleetje: d.w.z. schuurt met zijn billen over de grond.
  • De anus kan er rood en vurig uit zien door het likken (jeuk!).
  • Uw kat kan een eigenaardige geur verspreiden (anaalklierinhoud stinkt enorm!).
  • De kat kan door het veelvuldig aan de anus likken erg uit de bek stinken.

Veelgestelde vragen

  • Het advies is om met dit soort klachten naar de kliniek te komen om uw kat te laten behandelen. De dierenarts zal de inhoud naar buiten knijpen en zo de anaalkliertjes leegmaken c.q. de verstopping van de anaalkliertjes opheffen. Afhankelijk van de ernst van de symptomen krijgt u soms ook antibiotica tabletten en pijnstillers mee. Regelmatig zien we dat deze klachten steeds weer terugkeren en soms kan het ontaarden in het vormen van een anaalklierabces.

  • Bij veelvuldig terugkeren van ernstige klachten kunnen de anaalklieren ook chirurgisch verwijderd worden.

Terug naar aandoeningen