Huidproblemen

Huidaandoeningen komen vaak voor bij de hond en zijn een belangrijke reden voor een bezoek aan de dierenarts. De belangrijkste oorzaken van een huidaandoening zijn allergieën en parasitaire of bacteriële infecties. Vaak is hierbij sprake van een chronisch (langdurig) probleem. De bijbehorende symptomen zoals jeuk, afwijkende geur en een beschadigde huid veroorzaken veel ongemak bij zowel de eigenaar als het dier.

Door nader onderzoek kan uw dierenarts in veel gevallen de oorzaak achterhalen en de juiste behandeling instellen. Dieetvoeding kan ondersteuning van de huidfunctie bieden bij huidaandoeningen en overmatige haaruitval.

Oorzaken van huidaandoeningen

 • Vlooien en andere parasieten
 • Allergiën
 • Bacteriële infectie
 • Gist- of schimmelinfectie

Veelgestelde vragen

 • De huid is het grootste orgaan van het lichaam en neemt samen met de vacht ongeveer 12% van het lichaamsgewicht in beslag. De huid vormt een barrière tussen het lichaam en de buitenwereld en beschermt het lichaam tegen  ziekteverwekkers, uitdroging en mechanisch letsel.

  Daarnaast speelt de huid een belangrijke rol bij het in stand houden van de lichaamstemperatuur. Ook kan het dier via de huid warmte, koude en pijn voelen.

  De huid vervult daarnaast nog een aantal belangrijke taken:

  Het voorkomen van verlies van water en elektrolyten (zouten)
  Opslag van water en vet
  Vorm geven aan het lichaam
  Bijdragen aan de afweer tegen huidinfecties
  Productie van pigment, vitamine D, zweet en talg
  Vorming van nagels en haren

   

  De huid wordt continu vernieuwd en geeft een indruk van de algemene gezondheid van de hond. De huid bestaat uit diverse lagen. De bovenste laag wordt de opperhuid genoemd. Deze bevat hoorncellen en pigmentcellen. De middelste laag is de lederhuid. Deze laag bestaat uit bindweefsel en bevat diverse structuren zoals bloedvaten, lymfevaten, talgklieren, haarzakjes en zenuwen. De onderste laag is het onderhuids bindweefsel dat de scheiding vormt tussen de huid en de spieren en pezen van het lichaam. Voeding is van grote invloed op de gezondheid van de huid en vacht, zowel bij het gezonde dier als bij huidproblemen. Ruim 30% van de dagelijkse eiwitbehoefte wordt gebruikt voor het onderhoud van de huid en vacht van uw hond. Daarnaast leveren essentiële vetzuren een belangrijke bijdrage aan het gezond houden van de huid.

 • De klachten die worden gezien hangen af van de oorzaak. De belangrijkste symptomen van een huidaandoening zijn:

  Jeuk
  Huidontstekingen
  Roodheid van de huid
  Haaruitval, kale plekken
  Huidverdikkingen
  Oorontstekingen
  Hyperpigmentatie

   

  Bij atopie worden deze verschijnselen met name aan de kop en de poten gezien, maar kunnen ook bij de liezen, oksels en buik optreden. Verder kan een hond met atopie regelmatig last hebben van een oorontsteking. De klachten zijn niet specifiek en kunnen ook optreden bij andere huidaandoeningen.

 • De diagnose van een specifieke huidaandoening is moeilijk aan te tonen omdat bij allerlei huidaandoeningen vergelijkbare klachten op kunnen treden. Daarnaast kunnen diverse huidproblemen gelijktijdig optreden. Uw dierenarts zal daarom meestal een stappenplan volgen om de diagnose te stellen. Vervolgens wordt uw hond onderzocht op parasieten en/of andere ziekteverwekkers. Daarna zal onderzocht worden of uw hond een allergische huidaandoening heeft, bijvoorbeeld een vlooienallergie, atopie of een voedselallergie. Om een voedselallergie uit te sluiten, kan uw dierenarts gedurende minimaal 6 weken een hypoallergene dieetvoeding aan uw hond adviseren.

 • Huidproblemen die niet veroorzaakt worden door een voedselallergie kunnen behandeld worden met medicijnen zoals antibiotica, antiparasitica, antimycotica, ontstekingsremmers en speciale shampoos. Bij atopie kan het dier door herhaaldelijke injecties (desensibilisatie) minder gevoelig worden gemaakt voor bepaalde allergenen. Speciale dieetvoeding kan ondersteuning van de huidfunctie bieden bij huidaandoeningen en overmatige haaruitval.

  Bij huidaandoeningen als atopie, vlooienallergie of bij een bacteriële huidaandoening kan de huidfunctie verstoord zijn. Speciale dieetvoedingen bevatten specifieke ingrediënten die de huidfunctie kunnen ondersteunen.

 • Recente studies hebben aangetoond dat specifieke ingrediënten in de voeding de huid kunnen ondersteunen bij huid-aandoeningen en overmatige haaruitval.

  Essentiële vetzuren
  Vetzuren zijn hoofdbestanddelen van vetten. Vetten kunnen in het lichaam fungeren als energiebron, maar kunnen ook structurele functies vervullen. Zo zijn vetten onderdeel van de celmembranen in het lichaam en de lipoproteïnen in het bloed. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die door het lichaam zelf niet kunnen worden aangemaakt, maar via de voeding moeten worden opgenomen. Deze essentiële vetzuren zijn van belang voor vele vitale functies van het lichaam. Het hoge gehalte aan essentiële vetzuren in de voeding heeft een ondersteunende werking op de huidfunctie bij huidaandoeningen en overmatige haaruitval.

  Vitaminen, aminozuren en zink
  De huid vormt een waterbestendige barrière die voorkomt dat schadelijke stoffen (bacteriën, stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken) het lichaam binnengaan. De normale, gezonde huid vernieuwt zichzelf iedere 3 weken en stelt daarvoor hoge eisen aan de voeding. Dit geldt nog veel meer wanneer de huid beschadigd is door bijvoorbeeld een infectie of allergie. Dan zijn extra voedingsstoffen nodig voor het herstel van de huid en ondersteuning van de huidfunctie. Een speciale dieetvoeding bevat bepaalde vitaminen, aminozuren en zink die een bijdrage kunnen leveren aan het gezond houden van de huid.

  Antioxidanten
  Vrije radicalen ontstaan in verhoogde mate bij ziekte en stress, dus ook bij huidaandoeningen. Natuurlijke antioxidanten in de voeding helpen vrije radicalen te neutraliseren.

Terug naar voeding