Gezondheidsvoeding

De hond is een van de meest gedifferentieerde diersoorten ter wereld. Alleen al het verschil in grootte van een Chihuahua van 1kg en een Duitse Dog van 80kg is gigantisch. Tussen grote en kleine honden is er zowel in de gevoeligheid voor aandoeningen als in de bouw en werking van het lichaam een duidelijk verschil. Goede voeding houdt rekening met deze verschillen door een onderscheid te maken in de leeftijd en de lichaamsgrootte van de hond.

Veelgestelde vragen

  • Hebben een verhoogde voedingsbehoefte. Deze neemt vanaf de tweede helft van de dracht geleidelijk toe met ca. 10% per week. Tijdens de zoogperiode is de voedingsbehoefte het meest verhoogd. De teef kan dan, afhankelijk van het aantal pups, wel tot vier keer zoveel energie en extra eiwitten nodig hebben. Dit stelt hoge eisen aan haar voeding en haar spijsvertering. Voedingen voor drachtige en zogende teven bevatten daarom een verhoogd energie- en eiwitgehalte en speciale ingrediënten om de spijsvertering te ondersteunen.

  • hebben een nog onvolgroeid maag-darmkanaal en onvolledig ontwikkeld afweersysteem. Aan de voedingen voor pups zijn daarom specifieke ingrediënten toegevoegd ter ondersteuning van de spijsvertering en het natuurlijke  afweersysteem. Pupvoeding is daarnaast licht verteerbaar en bevat hoogwaardige eiwitten en een aangepast energie-, mineralen- en vitaminegehalte voor een gezonde, uitgebalanceerde groei.

  • Hebben snel last van gebitsproblemen en zijn gevoeliger voor blaasstenen. De voedingen voor kleine honden bevatten speciale ingrediënten die de kans op tandplaque en tandsteen verminderen. Daarnaast ondersteunt de receptuur de gezondheid van de urinewegen. Voedingen met deze eigenschap zijn te herkennen aan het S/O Index logo op de verpakking.

  • zijn door hun lichaamsgewicht, in combinatie met hun actieve levensstijl, gevoelig voor gewrichtsproblemen en maag-darmaandoeningen. Daarom bevatten de voedingen voor deze honden speciale ingrediënten die de gewrichten en de spijsvertering ondersteunen.

  • treedt er een verandering op in de stofwisseling van de hond. Hierdoor vermindert de energiebehoefte terwijl tegelijkertijd de eetlust en daardoor de voedselopname toeneemt. Deze combinatie kan een aanzienlijke gewichtstoename tot gevolg hebben. Speciale voedingen voor gecastreerde honden hebben daarom een aangepast energiegehalte en speciale verzadigende ingrediënten om een gezond gewicht te helpen behouden.

  • Veranderen de voedingsbehoeften van de hond. De stofwisseling gaat minder efficiënt verlopen en de werking van belangrijke organen zoals hart en nieren kan verminderen, evenals de weerstand. Andere ouderdomsgerelateerde klachten zijn gewrichtsproblemen, verlies van spierweefsel en gedragsveranderingen. Voedingen voor oudere honden bevatten daarom antioxidanten die helpen vrije radicalen te neutraliseren. Daarnaast ondersteunen speciale ingrediënten de spijsvertering, belangrijke organen als het hart, de nieren en de hersenen, en de gewrichten en spieren.

Terug naar voeding