De nagels knippen van uw hond

U kunt eventueel zelf de nagels van uw hond knippen. Hieronder beschrijven we hoe u dat het beste kunt doen. Als stelregel kunt u er vanuit gaan dat de nagels, indien de hond staat, de grond net of net niet raken. Mochten de nagels de grond raken en daarbij de teentjes of omhoog duwen, dan zijn ze te lang en dienen ze geknipt te worden.

Hoe kunt u het beste te werk gaan?

Als eerste moet u zorgen voor een goede/ scherpe nageltang (deze kunt u aan de balie verkrijgen). Verder moet u aan uw eigen veiligheid denken. De rond vliegende nagelstukjes kunnen in uw ogen komen.

1. Bij voorkeur de hond neerleggen
2. U neemt de poot in uw hand met de te knippen teen tussen duim en wijsvinger.
3. Bij een hond met lichtgekleurde/ doorzichtige nagels kunt u “het leven” (de nagel schijnt hier roze door) zien. Dit is het “levende” deel van de nagel. Als u hier in knipt gaat de nagel bloeden. Het bloeden is ongevaarlijk en houdt meestal vanzelf op, maar voor uw huisdier is het erg pijnlijk. Blijf dus enkele millimeters van het roze gedeelte af!

4. Bij donkere nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. U kunt eerst de lichte nagels knippen, zodat u ongeveer weet hoe ver u kunt gaan. Zijn er geen lichte nagels aanwezig, knip dan heel zorgvuldig, zodat u “het leven” niet raakt. Geef eerst wat druk op de nagels met de nageltang. Als uw hond zijn pootje terugtrekt zit u waarschijnlijk te dicht bij “het leven”. Verzet de tang een klein stukje naar de punt van de nagel en probeer het dan nog eens. Trekt de hond zijn pootje niet meer terug dan zit u waarschijnlijk goed.

5. Mocht u onverhoopt toch in het leven knippen dan is dit vrijwel ongevaarlijk. De nagel zal gaan bloeden, maar dit houdt bijna altijd vanzelf op.

U kunt de nagels van uw huisdier ook laten knippen op de praktijk. U kunt hiervoor een afspraak maken bij onze assistentes. Zij helpen u graag verder (u betaalt dan alleen de kosten voor het knippen van de nagels en geen consultkosten).

Terug naar verzorging van uw hond