Chippen

Sinds 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij één van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden.

Deze identificatiechip, meestal kortweg “chip” genoemd, heeft een unieke code die gekoppeld is aan uw contactgegevens, waardoor de eigenaar van de hond altijd te achterhalen is. De chip heeft ongeveer de grote van een rijstkorrel.

Vanaf 1 november 2021 is deze regelgeving verder uitgebreid. Dit omdat er een enorme vraag naar honden is. Niet elke fokker is erkend en lang niet alle honden worden goed verzorgd. Een groot gedeelte van de handel in honden is illegaal. Denk hierbij aan honden die op te jonge leeftijd bij de moeder weggehaald worden, onder verschrikkelijke omstandigheden worden vervoerd. Maar ook zieke of slecht gesocialiseerde pups die soms zelfs een gevaar vormen voor de volksgezondheid (denk aan rabiës, een ziekte die van honden op mensen kan overgaan). Vaak worden hondenkopers misleid door valse Nederlandse chips of paspoorten.

Om deze illegale hondenhandel tegen te gaan zijn er specifieke regels opgesteld. Daar kunt u hieronder meer over lezen.

Waarom is chippen zo belangrijk?

 • Als uw hond wegloopt en wordt gevonden
 • Voor het buitenland
 • Bestrijden van dierziekte
 • Voor het verzekeren van uw hond

Veelgestelde vragen

 • Als een hond gechipt wordt, wordt een microchip met behulp van een injectienaald onder de huid ingebracht. Bij honden wordt de chip bij voorkeur tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals ingebracht. Het inbrengen van de chip is relatief pijnloos voor het dier en te vergelijken met andere injecties.

 • Met chippen alleen bent u er niet. Uw hond kan alleen worden geïdentificeerd als hij ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Het chipnummer moet dus gekoppeld worden aan de gegevens van uw hond en aan uw contactgegevens. Daarom moet u een formulier invullen met uw gegevens. Als wij de hond chippen krijgt u van ons een mail waarin u uw dier kunt registreren. Door het formulier op te sturen naar een databank, worden uw gegevens door de databank gekoppeld aan het unieke registratienummer in de chip. Er zijn verschillende databanken waar u uw dier kunt laten registreren. Op www.chipnummer.nl vindt u een overzicht van de verschillende databanken. Let bij het kiezen van een databank niet alleen op de prijs, maar ook op de mogelijkheden. Zo is het belangrijk dat u uw hond op uw eigen naam kunt zetten en dat u zelf alle gegevens kunt inzien en wijzigen. Zorg ervoor dat uw dier wordt ingeschreven bij een databank die altijd – dus 24 uur per dag en 7 dagen in de week- bereikbaar is. Wij werken graag met www.petlook.com.

 • Zorg ervoor dat uw gegevens altijd up-to-date blijven. Iedere verandering (naam, adres, telefoonnummer, enz.) moet u doorgeven aan de databank waarbij uw hond is ingeschreven.

 • Als het paspoort van uw hond kwijt of vol is kunnen wij voor u een nieuw Europees dierenpaspoort aanmaken. We hebben hiervoor wel uw UBN nummer nodig. Dit kunt u aanvragen via deze link. Geef dit nummer direct door bij het maken van de afspraak.

 • Als u hond eenmalig een nestje krijgt is het belangrijk dat de pups binnen 7 weken gechipt worden en een EU-paspoort krijgen. U heeft hiervoor een UBN nummer nodig. Dit nummer kunt u aanvragen via deze link.

  Als u dit nummer heeft aangevraagd kunnen wij een afspraak inplannen om de chips te plaatsen en paspoorten aan te maken. Dit combineren we met de eerste puppyvaccinatie. Wij melden deze aan bij het RVO en vervolgens krijgt u van ons een mail waarin staat hoe u de registratie in orde kunt maken. Dit is wettelijk verplicht. Zodra de pups naar de nieuwe eigenaren gaan meld u de registratie af en adviseert de nieuwe eigenaren dit binnen twee weken in orde te maken.

 • Als fokker registreert u zich bij het RVO (rijksdienst voor ondernemend nederland). Meer informatie hierover vindt u op de website van het RVO. U vraagt hiervoor een UBN nummer aan.

  Meld de pups na de geboorte. Binnen 7 weken laat u de pups chippen en vraagt u een EU-dierenpaspoort aan. Maak hiervoor tijdig een afspraak. Dit combineren we met de eerste puppyvaccinatie.  Wij hebben hiervoor uw UBN nummer nodig. Zorg dat u dit bij de hand heeft als u een afspraak maakt. Wij melden de chips en paspoorten aan bij het RVO. U krijgt vervolgens van ons een mail waar in staat hoe u de pups kunt registreren. Dit is wettelijk verplicht voor 7 weken leeftijd!

  Zodra de pup naar de nieuwe eigenaar gaat meldt u de chips af bij het desbetreffende portaal en adviseert de nieuwe eigenaren om de pups binnen 2 weken na aanschaf te registreren.

 • Als u een hond uit het buitenland importeert moet u binnen 14 dagen na aankomst in Nederland een importmelding laten doen door de dierenarts. De dierenarts voert een gezondheidscontrole uit, controleert het chipnummer en de gegevens, maakt indien nodig (bij import van buiten Europa) een Europees paspoort aan. Om deze importmelding te doen hebben wij uw UBN nodig. Dit UBN nummer kunt u aanvragen via deze link.

  Indien u zelf vanuit het buitenland komt en uw hond met u meeneemt gelden dezelfde regels zodra u langer dan 3 maanden in Nederland verblijft. Verblijft u korter dan 3 maanden dan gelden de regels niet.

  Adopteert u een hond uit het buitenland via een stichting? Dan is de stichting verantwoordelijk voor de importmelding. Controleer dus altijd of de stichting zijn zaken op orde heeft voor u besluit voor een bepaalde stichting te kiezen. Zodra de hond bij u is zorgt u er voor dat u de hond binnen 14 dagen op uw naam registreert. Dit kan via een van de portal die u kunt vinden op www.chipnummer.nl. Wij werken met www.petlook.com.

Terug naar tips en informatie