Vuurwerkangst

Voor veel honden is vuurwerkangst een jaarlijks terugkerend drama. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om als baasje zo goed mogelijk met het gedrag van uw hond om te gaan. Hiermee kunt u in sommige gevallen de angst van uw dier aanzienlijk verminderen. Sommige honden hebben naast deze tips net iets meer nodig om met hun vuurwerkangst om te kunnen gaan. Hieronder vallen een aangepaste voeding, medicatie, feromonen, vuurwerktraining en een Thundershirt™. Ieder huisdier is natuurlijk uniek en kent zijn eigen mate van vuurwerkangst. De reactie op de verschillende mogelijke therapieën is dan ook wisselend.

Herkent u een van de volgende angst-gedragingen?

 • Willen vluchten, wegkruipen
 • Niet naar buiten willen
 • Steun zoeken bij de eigenaar
 • Niet alleen thuis kunnen zijn
 • Nerveus rond lopen, trillen
 • Wegkijken
 • Wegkruipen

Veelgestelde vragen

 • Het gedrag van u, als eigenaar, is bepalend voor het gedrag van uw huisdier. Probeer daarom zelf kalm en rustig te blijven ook als u zelf schrikt van een harde, plotselinge knal. Steun uw huisdier, maar probeer overdreven troosten, knuffelen en aaien te voorkomen.  U mag uw huisdier zeker ook niet straffen voor zijn/haar angst voor vuurwerk. U mag dus wel uw huisdier steun bieden tijdens angst momenten. Laat uw huisdier weten dat u er voor hem/haar bent door bijvoorbeeld contact te maken met uw hand of het toestaan dat uw huisdier tegen u aan gaat zitten.

 • Rustig en kalm blijven
  Duidelijk zijn en consequent
  Steun bieden waar mogelijk
  Het gedrag negeren; niet de hond
  Gewenst gedrag belonen (ontspanning)
  Houd de hond aangelijnd tijdens het uitlaten, zodat de hond niet in paniek wegrent.
  Probeer uw hond tijdens het uitlaten op oudejaarsavond af te leiden met een speeltje of een bot.
  Vermijd het vuurwerk, zoek een plek of park waar geen vuurwerk afgestoken wordt.
  Laat uw hond niet alleen thuis op oudejaarsavond.
  Leg uw hond op een veilige plek. (bench, mand, etc.)
  Houd de gordijnen dicht, doe de lampen aan en zet de muziek wat harder.
  Het kan helpen een hond die niet bang voor vuurwerk is, bij een angstige hond te laten.
  Zoek professionele hulp voor structurele oplossing
 • Voeding

  CALM Diet van Royal Canin biedt een natuurlijke oplossing voor stress bij honden en katten. Het dieet bevat alfa-casozepine dat rustgevende eigenschappen heeft. Daarnaast zorgt het aminozuur L-tryptofaan voor een positieve gemoedstoestand. Deze combinatie van speciale voedingsstoffen helpt honden en katten om te gaan met stressvolle situaties. De effecten zijn merkbaar na ongeveer drie weken. Daarnaast kan de voeding ook een rol spelen bij het bestrijden van de lichamelijke klachten ten gevolge van stress, zoals maag-darmproblemen of huidaandoeningen. CALM Diet kan ook langdurig worden gegeven of worden voorgeschreven in combinatie met gedragstherapie. CALM Diet is verkrijgbaar als droogvoeding in verpakkingen van twee kilo en vier kilo, voor zowel de (kleine) hond als de kat.

  Feromonen

  Adaptil & Feliway® (kat) verdampers.
  Beide verdampers bevatten synthetische feromonen. Feromonen zijn lichaamseigen, hormoonachtige stoffen die een geruststellend effect op uw huisdier hebben en hierdoor angst en stress verminderen.

  De verdamper steekt u in het stopcontact en verspreidt vervolgens de feromonen. Het voordeel ten opzichte van medicatie is, dat de verdamper geen bijwerkingen heeft. Uw huisdier blijft normaal aanspreekbaar. De verdamper heeft geen negatief effect op de gezondheid van de mens, maar wordt voor de zekerheid afgeraden bij mensen met astma.

  De verdamper dient twee weken van te voren in het stopcontact gebracht te worden in de kamer waar het dier het meest aanwezig is.

  Medicatie

  Pexion® (imepitoïne)
  Pexion is een diergeneesmiddel voor honden dat stress en angst geassocieerd met lawaaifobie vermindert. De therapie dient 2 dagen voor Oudjaarsdag gestart te worden.

  Mogelijke bijwerkingen zijn ataxie (dronkenmansgang), sloomheid en toegenomen eetlust. Deze bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard.

  Pexion mag niet worden gebruikt bij honden met ernstige lever-, nier- of hartfunctiestoornissen. Het aantal tabletten (tweemaal daags) is afhankelijk van het lichaamsgewicht.

  Zylkene®
  Zylkene is een voedingssupplement dat alfa-casozepine bevat. Dit is een middel dat kalmerend werkt maar niet slaapverwekkend is. Zylkene kan aan honden en katten gegeven worden. Het is aan te raden om al 1 maand voor de jaarwisseling te starten met het geven van Zylkene.

  Er zijn diverse opties om dieren met vuurwerkangst te ondersteunen met medicatie. Wij bekijken graag samen met u wat de beste oplossing is voor uw huisdier. Bel of kom langs op een van onze praktijken voor een advies op maat.

  Thundershirt™

  Voor de hond is er een zogenaamd Thundershirt™ verkrijgbaar. Thundershirt™ is een bewezen hulpmiddel om angst bij honden te stoppen: onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, auto rijden, en andere zaken die angst veroorzaken. Thundershirt™ werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam van de hond. Hierdoor wordt de hond rustig. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt™.

  Overige medicatie

  Er zijn ook Homeopatische supplementen zoals de Puur rust en de Puur Nervositeit  via ons verkrijgbaar. Wilt u meer weten over deze en/of andere medicatie? Vraag het gerust aan onze dierenartsen of assistenten.

  Vuurwerktraining

  Bovenstaande therapieën hebben de meeste kans van slagen in combinatie met gedragstherapie van erkende gedragstherapeuten. Hieronder valt bijvoorbeeld een echte vuurwerktraining. Er zijn cd’s met vuurwerkgeluiden en een uitgebreide handleiding te koop. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de hond niet gaat wennen aan vuurwerk, maar dat er een nieuwe betekenis aan vuurwerk wordt gegeven, namelijk vuurwerk betekent spelen of eten en is dus leuk.

  Om de grootste kans op succes te hebben, dient u er zeker een half jaar voor oudejaarsavond mee te beginnen.

  Let op: Geef uw huisdier geen tabletten die acepromazine bevatten (bv Vetranquil® en Calmivet®)

  Dit zijn narcosemiddelen waarbij de dieren het geluid juist heel scherp zullen waarnemen, maar niet kunnen reageren doordat hun spieren verslapt zijnHierdoor zal de angst alleen maar toenemen.

Bekijk de video’s

Terug naar aandoeningen