Urine-incontinentie

Urine-incontinentie ontstaat wanneer een zindelijke hond controle over zijn blaas verliest. Het urine verlies kan af en toe een klein beetje zijn of zelfs een grote hoeveelheid. Dit kan erg variëren.

Symptomen van urine incontinentie:

 • Urine verlies
 • Constant een natte vacht
 • Rode geïrriteerde huid
 • Overmatig likken van vulva of penis

Veelgestelde vragen

 • Incontinentie kan neurologisch of niet neurologische oorzaken hebben. Als het probleem neurologisch is dan zijn er vaak meer symptomen zoals een volle blaas, ataxie (ongecoördineerd lopen), parese (zwakte van de ledenmaten) enz.

  Indien er geen neurologische oorzaak aanwezig is moet er onderscheid worden gemaakt in bewust en onbewust urine verlies. Onbewust urine verlies wordt veroorzaakt door een slecht werkende blaaskringspier, een anatomische afwijking of een gedeeltelijke obstructie van de urinewegen door bijvoorbeeld een steentje of een tumor. Kenmerkend is het wisselend verlies van urine tijdens de slaap of in rust. Bewust urine verlies betekent dat uw dier dus de houding en het gedrag van urineren vertoond. Dit kan veroorzaakt worden door het feit dat de hond door veel drinken of andere oorzaken (bv blaasontsteking) zoveel moet plassen dat deze het niet meer op kan houden. Helaas kan het ook een gedragsprobleem zijn.

 • Neem contact op met uw dierenarts, die zal proberen een oorzaak van het urineverlies te vinden. De dierenarts zal een grondige anamnese af nemen, voert een lichamelijk onderzoek uit en doet waarschijnlijk een urineonderzoek om te controleren of uw hond last heeft van een blaasontsteking. Andere testen kunnen een urine cultuur, bloedonderzoek, röntgenfoto’s en echografie zijn.

 • Hoewel urine-incontinentie honden van elke leeftijd, ras of geslacht kan treffen, wordt deze aandoening het vaakst gezien bij gesteriliseerde teefjes van middelbare of oudere leeftijd. Ook de grotere rassen zijn vaak gevoeliger voor urine-incontinentie.

 • Behandeling van incontinentie hangt af van de onderliggende oorzaak. Medicijnen kunnen vaak effectief zijn en kunnen alledaagse ongevallen voorkomen. Sommige behandelingen richten zich op hormoontherapie, terwijl anderen behandelingen zich richten op het versterken van de blaasspier. Chirurgie kan ook een optie zijn als medicatie alleen niet genoeg is. In geval van incontinentie als gevolg van blaasstenen of een aangeboren afwijking, kan ook een operatie worden aanbevolen.

 • Neem uw hond vaker mee uit wandeling.
  Overweeg het gebruik van honden luiers.
  Zorg voor een goede hygiëne om alle gerelateerde infecties van de huid te voorkomen. Let altijd op de conditie van uw huisdier, omdat het snel kan verergeren tot een infectie, vooral bij oudere honden.
Terug naar aandoeningen