Wilt u onze kliniek in Valkenswaard bezoeken, let dan goed op!
De kruising Nieuw Waalreseweg en Dommelseweg is gesloten! Lees hier meer informatie.

Suikerziekte

Suikerziekte ofwel diabetes mellitus is een aandoening waarbij er een verhoogd gehalte aan glucose (suiker) in het bloed aanwezig is. De glucose is afkomstig uit het voedsel. Vanuit de darmen komt glucose in de bloedbaan terecht. Vervolgens zorgt het hormoon  insuline ervoor dat de glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen komt en daar kan worden omgezet in energie.

Als er om een of andere reden onvoldoende insuline beschikbaar is dan blijft er teveel glucose in het bloed zitten en komt er te weinig in de lichaamscellen. Indien het glucosegehalte in het bloed voortdurend boven een bepaalde grens blijft, is er sprake van suikerziekte. De diagnose kan dan ook gesteld worden d.m.v. een bloedonderzoek.

Herkent u de volgende symptomen?

  • Meer drinken
  • Meer plassen
  • Veel eetlust/honger
  • Vermageren

Veelgestelde vragen

  • Bij diabetes type 1 is er sprake van blijvende schade aan de alvleesklier, doordat het lichaam zelf insuline- producerende cellen vernietigt. Aangezien de schade niet gerepareerd kan worden, is deze vorm van suikerziekte onomkeerbaar.

  • Overgewicht.
    Leeftijd: suikerziekte komt meer voor bij oudere honden.
    Sommige medicijnen: bijvoorbeeld corticosteroïden of medicatie tegen loopsheid.
    Niet gecastreerde teven.
    Ras: o.a. Keeshond, diverse Terrierrassen, Dwergpoedel.
  • Suikerziekte is vaak goed te behandelen en uw hond kan een vrijwel normaal leven leiden. U zal als eigenaar 2 x daags insuline moeten toedienen d.m.v. een injectie, met een interval van 12 uur. Samen met de diabetesconsulente wordt een behandelplan opgesteld om uw hond zo goed mogelijk te kunnen instellen. Hierbij horen ook regelmatige controles van het glucosegehalte in het bloed.

    Naast de behandeling met insuline wordt een vezelrijk dieet geadviseerd verdeeld over 2 porties met een interval van 12 uur. En het is belangrijk dat uw hond iedere dag ongeveer dezelfde hoeveelheid beweging krijgt.

  • Hypoglycemie betekent een te laag bloedglucosegehalte en dit kan levensbedreigend zijn. Het kan ontstaan door o.a. een te hoge insulinedosering, te lage voedselinname, braken en/of te veel inspanning. U kan  hypoglycemie herkennen aan:

    Honger
    Rusteloosheid
    Rillen
    Ataxie (wankel lopen, ongecoördineerde bewegingen)
    Desoriëntatie
    Coma

Bekijk de video

Terug naar aandoeningen