Reverse sneezing

Reverse sneezing komt regelmatig voor, maar is in de meeste gevallen onschuldig. Natuurlijk is dit geen prettige ervaring voor de hond en nog minder voor de eigenaar.

Reverse sneezing wordt veroorzaakt door irritatie van de keelholte en het neus slijmvlies, maar kan ook veroorzaakt worden indien de hond een relatief lang zacht verhemelte heeft. Bij reverse sneezing ontstaat een spasme van de keelspieren waardoor de keelholte gedeeltelijk afgesloten wordt. Met als gevolg dat de hond geforceerd gaat ademhalen en daardoor een snurkend geluid maakt.

Veelgestelde vragen

  • Reverse sneezing kan ontstaan zonder aanwijsbare aanleiding, maar vaak zie je het in combinatie met:

    Opwinding
    Na eten/drinken
    Inademing: terpentine / rook / parfum e.d.
  • Reverse sneezing kun je als volgt herkennen: De hond maakt in een korte periode (1 tot 2 minuten) een snurkend, rochelend, snel snuivend geluid. Hals vooruit, poten naar buiten en het lijkt of de hond het benauwd heeft en moet overgeven.

  • Wrijf over de keel of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.

Terug naar aandoeningen