Oorontsteking

Oorontsteking is een veel voorkomend probleem en kan zeer hinderlijk en pijnlijk zijn voor uw hond. In de meeste gevallen is er sprake van Otitis Externa (ontsteking van de uitwendige gehoorgang). Dit kan onder andere veroorzaakt worden door bacteriën, gisten of mijten, maar ook een vreemd voorwerp, zoals bijvoorbeeld een grasaartje kan voor een flinke ontsteking zorgen.

Door aantasting van het trommelvlies kan ook het achterliggende middenoor betrokken raken bij de ontsteking. Dit wordt ook wel Otitis Media (ontsteking middenoor) genoemd.

Symptomen van een oorontsteking

 • Schudden met het hoofd
 • Krabben aan een of beide oren
 • Gele of bruine uitvloeiing uit de oren
 • Vieze sterke geur uit de oren
 • Bij kroelen van de oren kan de hond piepen van de jeuk en/of pijn
 • Scheve kopstand

Veelgestelde vragen

 • Oormijt (Otodectes cynotis)

  Oormijt is een microscopisch kleine parasiet en zeer besmettelijk. Vooral bij jonge dieren komt het vaak voor. Ze geven het dan ook gemakkelijk aan elkaar door in het nest. Oormijt leeft in de gehoorgang en zorgt hier voor veel jeuk en irritatie. Door de irritatie gaat het oor extra oorsmeer produceren , wat ook nog eens gunstig is voor de parasiet. De parasiet leeft namelijk van oorsmeer en oorschilfers. Met behulp van een otoscoop is het mogelijk de mijten te zien kruipen door de gehoorgang . Ze zien eruit als kleine witte spinnetjes. Als oormijt niet behandeld wordt kan er een fikse oorontsteking optreden. Behandeling is dus van groot belang!

  Voedselovergevoeligheid

  Voedselovergevoeligheid met als gevolg huidproblemen komt bij de hond regelmatig voor. De binnenkant van het oor is bekleed met huid en is hier extra gevoelig. Het komt dan ook vaak voor dat honden met een voedsel overgevoeligheid uitsluitend last hebben van de oren, zonder andere zichtbare darm of huidproblemen. De oren zien er rood en geïrriteerd uit.

  Corpus alienum

  Dit betekent dat er een vreemd voorwerp in de gehoorgang zit. In vele gevallen is dit een grasaar. Deze geeft niet alleen hevige pijn aan één oor, maar kan ook het trommelvlies perforeren.

  Hondenrassen

  Er zijn een aantal hondenrassen die wat gevoeliger zijn voor oorontsteking. Dit zijn vooral hondenrassen met naar beneden afhangende oren. In de oren van honden met hangoren komt veel minder frisse lucht. Door het bedompte klimaat in zo’n oren kunnen bacteriën zich veel makkelijker vermenigvuldigen.

  Allergie

  Bij regelmatig terugkeren van een oorontsteking kan de oorzaak ook liggen bij Allergiën, pollen etc.
  De dierenarts zou u dan adviseren om een allergietest te laten doen (Artuvetrin test).

 • Indien uw hond één of meerdere van de bovenstaande verschijnselen vertoont, is het raadzaam uw dierenarts hiernaar te laten kijken. De diagnose wordt gesteld door inspectie van het oor met behulp van een otoscoop en het beoordelen van de algemene conditie.

 • De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de aanwezige kiemen. Het is mogelijk dat door de grote hoeveelheid oorsmeer de trommelvliezen niet te zien zijn. Dit is toch belangrijk, want als het trommelvlies niet intact is heeft dit gevolgen voor de behandeling.

  Indien nodig zal uw huisdier naast oorzalf ook een antibiotica kuur in tabletvorm en/of aangepaste dieetvoeding krijgen voor een optimale genezing. Indien u te lang wacht met het starten van een juiste behandeling of u voert de behandeling niet volgens voorschrift uit (niet vaak/ lang genoeg), dan heeft u kans dat het oorprobleem chronisch wordt. Een chronische oorontsteking houdt in dat de ontsteking van lange duur kan zijn en/of vaak terug komt.

  Mocht de antibiotica niet goed werken kan de dierenarts een oorswab nemen van  de ontsteking voor bacteriologisch onderzoek.

Terug naar aandoeningen