Wilt u onze kliniek in Valkenswaard bezoeken, let dan goed op!
De kruising Nieuw Waalreseweg en Dommelseweg is gesloten! Lees hier meer informatie.

Otheamatoom

Een otheamatoom is een bloeduitstorting in de oorschelp. De oorschelp is volgelopen met bloed, doordat er in de oorschelp een bloedvaatje gesprongen is. Dit kan o.a. komen door het veelvuldig schudden met de kop of het krabben aan de oren. In het begin kan een bloedoor ook pijnlijk zijn voor uw hond.

Het is belangrijk het bloed uit het oor te laten verwijderen. Dit om een “bloemkooloor” te voorkomen. De oorschelp verschrompelt dan doordat littekenweefsel in de oorschelp samen trekt. Als er eenmaal een “bloemkooloor” gevormd is, is hier niets meer aan te doen.

Veelgestelde vragen

  • Voordat het bloedoor behandeld kan worden, moet er eerst gekeken worden naar de oorzaak van het schudden met de kop of het krabben aan de oren. Het kan namelijk zijn dat de hond een oorontsteking, oormijt of iets dergelijks heeft. Dit moet dan eerst verholpen worden. Als de behandeling van het bloedoor meteen wordt gestart, loopt het oor gelijk weer vol met bloed, omdat het bloedende bloedvaatje nog steeds doorbloedt. Daarom wordt er vaak een dag of 10 gewacht met de behandeling. In die 10 dagen komt er druk in de oorschelp, waardoor het bloedvat dichtgedrukt wordt en de bloeding stopt.

  • De behandeling kan op 2 verschillende manieren:

    1. Als het om een hele kleine bloeduitstorting gaat, kan het bloed dat in de oorschelp zit worden gepuncteerd. Het bloed wordt dan met behulp van een dunne naald uit de oorschelp gezogen.
    2. Een grote bloeduitstorting wordt operatief verholpen. Hierbij wordt een snede aan de binnenkant van het oor gemaakt en het stolsel wordt verwijderd. Vervolgens worden er hechtingen in de oorschelp geplaatst. Als nabehandeling krijgt de pariënt pijnstillers en indien nodig een antibioticakuur en een kopverband. Bij beide methodes bestaat er een kleine kans dat het bloedoor na de behandeling terugkeert en er een vervolgbehandeling noodzakelijk is.
Terug naar aandoeningen