Artrose

Artrose wordt ook wel slijtage, osteoartrose of osteoartritis genoemd en is een aandoening van de gewrichten. Het komt bij vele diersoorten veelvuldig voor en is tot op heden niet te genezen. De oorzaak van artrose is niet altijd duidelijk, maar de aandoening wordt langzaam ernstiger en kan soms zelfs een reden zijn om een dier te laten inslapen.

Wanneer bij uw huisdier de diagnose artrose is vastgesteld is het van groot belang om samen met uw dierenarts een individueel en specifiek behandelplan op te stellen, om op die manier uw trouwe vriend(in) nog vele pijnvrije jaren te kunnen bezorgen.

Herkent u de volgende symptomen?

 • Minder hoog springen
 • Moeilijk overeind komen
 • Stijf of kreupel lopen (startkreupel)
 • Minder spelen met speeltjes of andere dieren

Veelgestelde vragen

 • Een gewricht bestaat meestal uit twee botten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Beide botten zijn bekleed met kraakbeen en tussen de botten bevindt zich gewrichtsvloeistof (synoviaalvocht). Het gewricht wordt omgeven door gewrichtskapsel en banden. Al deze componenten samen zorgen ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose is het kraakbeen beschadigd waardoor allerlei veranderingen in het gewricht optreden. De oorzaak van deze beschadiging kan van alles zijn, maar men kan denken aan trauma, ontstekingen of aangeboren afwijkingen. Door de beschadiging in het gewricht treedt ontsteking op en wordt nieuw botweefsel gevormd op plaatsen waar het niet hoort binnen het gewrichtskapsel.

 • De dierenarts stelt de diagnose artrose op basis van het verhaal van de eigenaar, de bevindingen tijdens het onderzoek en uiteindelijk de röntgenfoto. Honden met artrose komen moeilijk overeind en lopen vooral na rust kreupel. Vaak zien we dat het na een tijdje lopen iets beter gaat en we noemen dit dan ook startkreupelheid. De klachten zijn ernstiger wanneer de hond een actieve dag achter de rug heeft. Uiteindelijk is het de röntgenfoto die de diagnose artrose bevestigd. Hierop is vaak de overvulling van het gewricht te zien en vrijwel altijd de botnieuwvormingen op de karakteristieke plekken.

 • Artrose als ziekte is niet te genezen en moet er gekozen worden voor de beste ondersteunende therapie (symptomatische therapie). Deze therapie moet levenslang worden volgehouden en zal bestaan uit 1 of meerdere van de volgende 5 componenten:

  1. Bewegingsregime: Regelmatige rechtlijnige beweging en zwemmen houdt de gewrichten soepel en voorkomt overbelasting.
  2. Pijnstillers/ontstekingsremmers: De gebruikte medicijnen (NSAID's) hebben zowel een ontstekingsremmend als pijnstillend effect.
  3. Aangepaste voeding: Er zijn verschillende speciale voeders en voedingssupplementen verkrijgbaar die een gunstig effect hebben op artrotische gewrichten. Door de juiste balans Omega-3 en Omega-6 vetzuren hebben deze voeders een ontstekingsremmende werking. Tevens zijn glucosamines en chondroïtinen toegevoegd om het kraakbeen te ondersteunen. Ook bestaat er een specifiek collageenpreparaat dat via het immuunsysteem ervoor zorgt dat het lichaamseigen collageen in de gewrichten minder snel wordt afgebroken.
  4. Beperking eventueel overgewicht: Overgewicht betekent extra belasting van de gewrichten en die extra belasting betekent meer pijn en een snellere achteruitgang.
  5. Fysiotherapie/hydrotherapie: Naast het al voorgestelde bewegingsregime kunt u altijd gebruik maken van het advies en de voorzieningen van een erkende dierfysiotherapeut.
Terug naar aandoeningen