Anaalklierontsteking

Een veel voorkomend probleem bij de hond is de overvulde of zelfs de ontstoken anaalklier ofwel anaalzakje. Diarree zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn maar ook een afsluiting van de afvoeropening door een prop dikkere vloeistof uit de kliertjes. De meest voorkomende oorzaak van anaalklier problemen is waarschijnlijk irritatie van het perianale gebied door ontsteking. Hierdoor gaat het slijmvlies van de anaalzakjes zwellen.

Waar moet u op letten?

  • De hond rijdt sleetje: d.w.z. schuurt met zijn billen over de grond.
  • De anus kan er rood en vurig uit zien door het likken (jeuk!).
  • Uw hond kan een eigenaardige geur verspreiden (anaalklierinhoud stinkt enorm!)
  • De hond kan door het veelvuldig achter likken erg uit de bek stinken.

Veelgestelde vragen

  • Problemen met de anaalklieren is naast een vlooienplaag één van de belangrijkste oorzaken van jeuk bij uw hond. Bij anaalklier problemen manifesteert zich de jeuk voornamelijk aan de achterhand. Het advies is met dit soort klachten naar de kliniek te komen om de hond te laten behandelen.

  • De anaalklieren bevinden zich bij de anus op “4 en 8 uur”. Via een kanaaltje komen de kliertjes uit in de anus. Normaal gesproken ledigen de kliertjes zich tijdens het passeren van de ontlasting. Ze worden leeggedrukt door de ontlasting.

  • De dierenarts zal de inhoud naar buiten knijpen en zo de anaalkliertjes leegmaken c.q. de verstopping van de anaalkliertjes opheffen. Afhankelijk van de ernst krijgt u soms ook antibiotica tabletten en pijnstillers mee. Regelmatig zien we dat deze klachten steeds weer terugkeren of soms zelfs kunnen ontaarden in het vormen van een anaalklierabces.

    Bij veelvuldig terugkeren van ernstige klachten van de anaalklieren kunnen we ze ook chirurgisch verwijderen.

Terug naar aandoeningen