Castratie

Een kater wordt op ongeveer 6 maanden leeftijd vruchtbaar. Naast dat de kater dan in staat is om zich voort te planten, brengt dit vaak ook gedragsveranderingen met zich mee. Katers beginnen vaak te ‘sproeien’. Dit doen katers om hun territorium af te bakenen. Een heel natuurlijk iets, maar erg vervelend als het in huis gebeurd. Daarnaast worden ze onrustig als er krolse poezen in de buurt zijn en kunnen agressief worden tegen soortgenoten.

Om dit te voorkomen adviseren wij om uw kater te laten castreren. Hierbij worden onder narcose de testikels via kleine sneetjes verwijderd. Hierdoor stopt de productie van het hormoon testosteron en zal naast dat de kater onvruchtbaar wordt ook het ongewenste gedrag afnemen.

Voordelen van castratie

  • Geen ongewenste nestjes meer
  • Minder kans op sproeien
  • Minder agressief gedrag naar soortgenoten
  • Minder onrust als er poezen in de buurt zijn

Veelgestelde vragen

  • Het grootste nadeel van castratie is dat de stofwisseling veranderd door het wegvallen van de hormooninvloed en we daarom regelmatig gewichtstoename zien. Echter door hier direct na de castratie alert op te blijven en de voeding aan te passen kan dit voorkomen worden.

  • Wij adviseren castratie op een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Ook voordat uw kater gaat sproeien.

  • De castratie gebeurd onder narcose. Daarom is het belangrijk uw kat nuchter te houden. Dat houdt in dat de kat de avond voorafgaande aan de operatie geen eten meer mag krijgen vanaf 18.00 uur. Drinken mag wel. U komt de kat s’ochtends brengen. Na een uitgebreid lichamelijk onderzoek (eventueel uit te breiden met preoperatief bloedonderzoek) wordt uw kat onder narcose gebracht en gecastreerd. Dit gebeurd onder continue bewaking. Vervolgens laten we uw kat bijkomen uit de narcose. Zodra hij weer goed wakker is wordt u gebeld om hem op te komen halen. S’avonds zal hij nog wat suf zijn, het is daarom belangrijk dat u hem goed in de gaten kunt houden. Katers knappen relatief snel op, vaak zijn ze de volgende dag alweer goed fit. Uw kat krijgt voor enkele dagen pijnstilling mee. Wij vragen uw de kat 10 dagen binnen te houden zodat u hem goed in de gaten kunt houden.

Terug naar chirurgie