Bronchoscopie

Het is een techniek waarbij met een camera via de bek eerst de luchtpijp en dan de longen geïnspecteerd worden. Een bronchoscopie kan worden ingezet bij dieren die een afwijkend geluid maken bij het ademen, bij dieren die hoesten en bij dieren die mogelijk een vreemd voorwerp in de luchtwegen hebben gekregen. Bij het onderzoek kunnen er weefselmonsters genomen worden. Bij ontstekingen van de luchtwegen en longen kunnen we een spoelsel nemen voor cel onderzoek en een bacteriekweek.

Waarbij kan bronchoscopie worden ingezet?

  • Bij dieren die een afwijkend geluid maken bij het ademen
  • Bij dieren die hoesten
  • Bij dieren die mogelijk een vreemd voorwerp in de luchtwegen hebben gekregen

Voorzorg

Het is een kortdurende ingreep, maar het is wel belangrijk dat de patiënt in een redelijk goede conditie is en niet te benauwd is. Tijdens de ingreep kan de hond of kat namelijk alleen via de neus ademen omdat de camera de luchtwegen afsluit.

Narcose

De hond of kat krijgt een lichte narcose net voldoende om geen hoestreactie op te wekken door de camera in de luchtwegen. Als de klinische toestand van de hond of kat niet goed genoeg is en het anesthesie risico daarmee te groot is, wordt er geen bronchoscopie uitgevoerd. Na de ingreep mag de patiënt meestal gelijk mee naar huis.

Terug naar endoscopie