Blauwtong

Blauwtong is een door insecten (knutten) overgedragen virusziekte van schapen, geiten en runderen. Door de milde ziekteverschijnselen zorgt blauwtong bij runderen doorgaans voor weinig directe schade.

Hoewel insecten (knutten) het virus overbrengen, kunnen runderen en andere herkauwers een grote rol spelen bij de verspreiding en het in stand houden van de infectie in een gebied. Blauwtong bij schapen brengt doorgaans ernstiger symptomen met zich mee.

Symptomen van Blauwtong

  • Koorts
  • Ontstoken slijmvliezen van neus en bek
  • Zweertjes aan de uier
  • Zwelling van de kroonranden
  • De verspreiding van blauwtong is afhankelijk van het verspreidingsgebied van de knut. De knut komt voornamelijk rond de evenaar voor. Met het opwarmen van de aarde breidt het verspreidingsgebied van de knut zich uit en daarmee ook het verspreidingsgebied van blauw-tong. De ziekte is inmiddels aangetroffen in Australië, Afrika, Azië, Amerika en Europa. Binnen Europa komt blauwtong voor in Spanje, Griekenland en Italië. In augustus 2006 is er een uitbraak in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland geweest.

  • In landen waar blauwtong voorkomt kunnen dieren tegen de ziekte worden gevaccineerd. Schapen dienen éénmalig gevaccineerd te worden, geiten en runderen tweemaal met 3-4 weken tussentijd. Daarnaast is het effectief om de vector, de knut, te bestrijden om verdere verspreiding te voorkomen, hoewel dit door de vele reisbewegingen vandaag de dag niet 100% zal lukken. Omdat de knut culicoides imicola in Nederland, België en Duitsland kan overwinteren bestaat het vermoeden dat blauwtong een inheemse ziekte zal worden.

Terug naar aandoeningen