Teken

Een teek is een kleine spinachtige parasiet die bloed zuigt bij mensen, dieren en vogels. Teken zitten in het (hoge)gras en op struiken. Ze wachten daar tot er een gastheer voorbijkomt. Ze laten zich dan op de gastheer vallen en klimmen naar een goede plek toe om zich vast te zetten en vol te zuigen. Als de teek zich helemaal heeft vol gezogen laat hij zich van zijn gastheer afrollen. De volwassen wijfjes leggen dan nog een duizend eitjes en sterft dan.

Veelgestelde vragen

  • Het aantal teken in Nederland stijgt de laatste jaren enorm. En ook de teken die besmet zijn met Lyme, Babesiose of Ehrlichiose komen steeds vaker in ons land voor.

    Ziekte van Lyme (Borreliose): Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die door teken wordt overgebracht. De ziekte gaat gepaard met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan en in latere stadia kunnen organen beschadigd worden. De meeste infecties maken de hond niet ziek. Veel honden hebben afweerstoffen tegen Borrelia en ook katten kunnen afweerstoffen hebben zonder ziek te worden

    Babesiose (Piroplasmose): Ook deze ziekte wordt veroorzaakt door parasieten die door teken worden overgebracht. Ze tasten de rode bloedlichaampjes aan en vernietigen deze. Bloedarmoede is dus ook het meest voorkomende symptoom van babesiose. Andere symptomen zijn hoge koorts, rode of groenachtige urine en geelzucht. Deze ziekte komt vooral in het middellandse zeegebied voor, maar wordt ook steeds vaker in Nederland aangetroffen.

    Ehrlichiose: Deze ziekte wordt ook wel rickettsiose genoemd en wordt veroorzaakt door parasieten die in bepaalde witte bloedcellen leven en worden overgedragen door teken. Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Dieren die chronisch ziek zijn vermageren en hebben grotere neiging tot bloedingen.

  • Door teken binnen 24 uur te verwijderen is de kans dat ze een ziekte overbrengen erg klein. Controleer uw huisdier daarom dagelijks op teken en verwijder ze direct met bijvoorbeeld een tekenpincet of tekenhaak. Gebruik nooit alcohol of andere producten om de teek eerst te “verdoven”. De teek kan dan juist zijn maaginhoud uitspugen en zo het dier als nog besmetten met een ziekte. Na het verwijderen mag er wel wat alcohol op de bijtplaats worden aangebracht, maar dit is meestal niet nodig. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een tekenpincet en knijp niet in het lichaam van de teek.

  • In Nederland krijgen jaarlijks maar liefst 27.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Helaas neemt het aantal teken toe. En wist u dat katten- en hondeneigenaren maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet hebben? Onbeschermde dieren kunnen teken levend mee naar huis nemen. Om uzelf en uw gezin te beschermen, is het dus zaak óók uw huisdier te beschermen!

    Omdat het vaak praktisch niet te doen is om elke teek binnen 24 uur te verwijderen is het raadzaam om uw huisdier in de warmere maanden (tussen maart en november), in warme winters en op vakantie in warme landen preventief te behandelen. Laat u goed voorlichten over welk product voor uw huisdier het beste is. Zo zijn er veel producten voor de hond juist Giftig voor de kat! Nieuwe producten met vaak ook een nieuwe werkzame stof zijn altijd het eerst verkrijgbaar bij de dierenarts en daarom beschikken wij over de meest veilige en effectieve middelen. Er zijn pipetten om op de huid te druppelen, maar er zijn ook tabletten en halsbanden verkrijgbaar. Vraag om een goed advies in een van onze klinieken.

Terug naar verzorging van uw kat