Euthanasie van uw kat

Euthanasie bij uw kat

Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid moeten nemen van hun trouwe viervoeter, één van de moeilijkste dingen in de relatie met hun dier. In slechts een klein aantal gevallen gaan huisdieren op een natuurlijke manier dood, in alle andere gevallen komt euthanasie ter sprake.

Als het om welke reden ook, niet meer gaat met de situatie waarin uw huisdier verkeerd, dan kunt u in overleg met uw dierenarts, besluiten om uw huisdier te laten euthanaseren. Dit kan in de kliniek, maar kan ook bij u thuis plaatsvinden.

Wij houden van dieren en begrijpen hoe zwaar het euthanasie-proces voor u kan zijn. Wij zullen er dan ook alles aan doen om deze moeilijke fase, zo dragelijk mogelijk te maken.

Heeft u vragen over euthanasie van uw huisdier?

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er bij een euthanasie?

In veel gevallen krijgt uw kat een injectie met euthanasievloeistof direct in de buik gespoten, waardoor het leven stopt.
Een enkele keer kan het voorkomen dat uw kat eerst een injectie krijgt met een narcosemiddel. Waardoor uw kat eerst in slaap valt voordat de 2e injectie met euthanasievloeistof wordt gegeven.

Er zijn een paar zaken waar u rekening mee moet houden:

  • De ogen sluiten niet.
  • Uw dier kan nog een laatste keer zijn bek openen en/of een geluidje maken.
  • De spieren kunnen trillen of trekken.
  • De urineblaas en/of de darminhoud kan worden geleegd.
  • Nadat de ademhaling is gestopt kan het hart nog korte tijd doorgaan met kloppen

Uw dierenarts controleert altijd of het hartje definitief gestopt is.

Wat zijn de mogelijkheden na de euthanasie?

Er zijn verschillende mogelijkheden wat u kunt doen met het lichaam van uw huisdier als hij/ zij overleden is, nl:

  • U kunt uw huisdier bij ons achterlaten. In geval van euthanasie aan huis, kunt u uw huisdier naar de praktijk brengen. Wij zorgen er dan voor dat het lichaam van uw huisdier wordt opgehaald ter destructie.   
  • U kunt uw huisdier officieel laten cremeren bij een huisdierencrematorium. Voor de mogelijkheden hierover kunt u terecht bij de assistente of u kunt kijken op: www.shcn.nl
  • U kunt uw huisdier meenemen en thuis begraven. Of dit mag, is afhankelijk van de regelgeving in uw gemeente.
  • U kunt uw huisdier laten begraven op een officiële dierenbegraafplaats. Informatie hierover kunt u o.a. vinden op: www.dierenbegraafplaatsdewilgenhof.nl

Om u een blijvende herinnering te geven, krijgt u van ons een klein glazen potje waarin u een plukje haar van uw huisdier kan bewaren.

Wij willen u alvast heel veel sterkte wensen met deze moeilijke beslissing.