Oververhitting

Iedereen geniet ervan als het zonnig en warm weer is. Maar wist u dat honden extra gevoelig zijn voor hoge temperaturen? Zij verliezen warmte door te hijgen, via de tong en via de voetzolen. Omdat zij niet kunnen zweten, raken zij hun warmte moeilijker kwijt dan mensen. Kortsnuitige rassen en oudere honden met een stembandverlamming of hartfalen hebben het op warme dagen extra moeilijk. Oververhitting (hyperthermie) bij honden kan levensbedreigend zijn. Wees daarom extra alert op uw hond bij warm weer.

Veelgestelde vragen

  • Er zijn verschillende fasen van oververhitting, die u aan de volgende verschijnselen kunt herkennen:

    De hond gaat hijgen, is onrustig en zoekt een koele plek.
    Hij gaat liggen tijdens het wandelen of slingert tijdens het lopen.
    De hond voelt warm aan, gaat sterker hijgen, kwijlen en eventueel braken.
    De hond krijgt bleke slijmvliezen en de lichaamstemperatuur komt boven de 39 graden uit.
    De hond is niet meer bij bewustzijn en reageert niet op prikkels.
  • Breng de hond naar een koele plaats in de schaduw.
    Koel de hond langzaam af door natte koele doeken tegen de buikzijde van de hond te leggen. Ververs deze doeken iedere 5 minuten.
    Maak andere dun behaarde delen (oksels en liezen) ook regelmatig vochtig met koel water.
    Gebruik nooit een emmer met ijskoud water, dan koelt de hond veel te snel af en dit kan leiden tot een hartstilstand.
    Gebruik een thermometer om de lichaamstemperatuur te meten en zorg dat die niet onder de 38 graden komt.
    Geef de hond kleine beetjes water te drinken, tot hij weer normaal hijgt.
    Breng de hond naar een dierenarts voor controle en voor eventuele verdere behandeling.

     

     Klik hier voor onze contactgegevens.

  • Het beste is om oververhitting te voorkomen. Laat uw hond niet in de directe zon liggen maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes. Plan de wandelingen in de ochtend en/of avond. Zorg voor voldoende koud vers water. Laat uw hond zwemmen als hij dat wil en probeer hem zoveel mogelijk op gras te laten lopen, want asfalt en zand kunnen heel warm worden. Een verkoelende bandana biedt voor uw hond ook goede verkoeling op warme dagen.

  • Een auto wordt erg snel warm als de zon erop staat. Uit onderzoek blijkt dat het bij een buitentemperatuur van 21 graden na tien minuten in de auto maar liefst 31 graden wordt, ook in de schaduw. Na een half uur kan dit oplopen tot zelfs veertig graden.

    Laat uw hond bij temperaturen van 15 graden en hoger dus nooit zomaar achter in de auto, want dan raakt hij oververhit. Natuurlijk geldt dit ook voor een boot of caravan… Ziet u ergens een oververhitte hond in een afgesloten auto, bel dan direct de politie.

  • Veel mensen laten de hond naast de fiets lopen, om hem voldoende lichaamsbeweging te geven. Als u gaat fietsen met uw hond bij hogere temperaturen is oververhitting een groter risico. Als baasje merkt u dat niet zo snel. De hond loopt niet in zijn eigen tempo en kan ook niet kiezen voor verkoeling. En bij hoge temperaturen is het wegdek heet. Hierdoor kunnen de voetzolen verbranden en dat is voor uw hond erg pijnlijk. Ga daarom niet meer fietsen met uw hond boven de 15°C.

Terug naar aandoeningen