Hotspot

Een hotspot kan heel snel ontstaan en als eigenaar kun je er flink van schrikken. Wat eerst een klein plekje was kan in één nacht een grote ontstoken natte plek worden. Een hotspot is medisch gezien een lokale allergische reactie. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een hotspot, maar vaak zijn deze niet meer te achterhalen. Het kan eigenlijk alles zijn wat lokaal irritatie geeft zoals een insectenbeet (vlo, teek, mug), contact met bepaalde planten, klitten in de vacht of een wondje in de huid. Dit gaat jeuken waardoor het dier gaat krabben en/of bijten. Dit heeft een averechts effect omdat de huid hierdoor alleen maar meer beschadigd raakt en dus nog meer gaat irriteren.

Veelgestelde vragen

  • De belangrijkste stap in het genezingsproces is het voorkomen dat het dier aan de plek blijft likken/bijten. Dit kan het beste bereikt worden door het dier een kap of kraag op te zetten.

    De aangetaste plek wordt geschoren, ontsmet en behandeld met een spray of zalf met daarin een middel tegen de jeuk en de ontsteking. Afhankelijk van de ernst van de huidbeschadiging en ontsteking wordt de hond voor een langere periode behandeld met antibioticum.

    Verdenkt u uw dier van een hotspot wacht dan niet te lang en ga zo spoedig mogelijk naar uw dierenarts.

  • Vaak is een hotspot een op zichzelf staand probleem en zal bij een adequate behandeling weer helemaal genezen. Heeft een hond meerdere hotspots in een korte tijd dan kan er een onderliggende oorzaak zijn zoals bijvoorbeeld een allergie. Hiervoor is dan aanvullend onderzoek nodig.

    Verdenkt u uw dier van een hotspot wacht dan niet te lang en ga zo spoedig mogelijk naar uw dierenarts.

Terug naar aandoeningen