Cat Friendly Clinic

Dierenkliniek de Kempen locatie Valkenswaard en Geldrop zijn nu allebei Cat Friendly

Wat is een Cat Friendly Clinic?

Wij vinden het erg belangrijk dat uw kat zich zo comfortabel mogelijk voelt bij ons in de praktijk. Voor katten is een dierenartsbezoek namelijk vaak erg spannend. Dit begint al thuis waar uw dier in het reismandje gezet wordt, daarna volgt de autorit naar de praktijk. In de wachtkamer is van alles te zien, ruiken en horen. Vervolgens wordt uw dier nagekeken en behandeld door de dierenarts. Kortom: allemaal erg spannende en helaas soms ook stressvolle momenten voor uw kat.

Wij als Dierenkliniek de Kempen zetten ons graag in om het bezoek aan onze praktijk zo aangenaam mogelijk te laten zijn voor uw kat. Hiervoor hebben we op locatie Geldrop en Valkenswaard een groot aantal aanpassingen gedaan. Zo zitten honden en katten gescheiden in de wachtkamer. Zet uw kat in de wachtkamer het liefst in een van onze ‘kattenparkeerplaatsen’. Deze staan boven de grond, zodoende houdt uw kat overzicht en komt uw dier minder in contact met vreemde geurtjes op de grond. Wij beschikken in de wachtkamer ook over speciale handdoeken en covers om over de reismand te doen, zodat uw dier rustig kan wachten tot hij of zij aan de beurt is. Tevens hebben we een aparte spreekkamer voor katten en is ook onze kattenopname gescheiden van de hondenopname.  In de spreekkamer beschikken we over speciale matjes, zodat uw dier warm en comfortabel kan zitten tijdens het consult. Al onze medewerkers zullen hun uiterste best doen om uw kat met zoveel mogelijk rust en aandacht te behandelen.

Cat Advocats

Een groot aantal dierenartsen en paraveterinairen van onze praktijk zijn benoemd tot Cat Advocate. Zij zullen erop toezien dat alle Cat Friendly regels zo goed mogelijk nageleefd worden. Heeft u vragen over uw kat of over onze Cat Friendly Clinic? Vraag hen gerust om advies! Hieronder ziet u onze Cat Advocats per locatie.

Locatie Bergeijk


Steffie Cornelissen

Locatie Geldrop


Selinde Moolenburgh en Lian Couwenberg

Locatie Veldhoven


Mendely van der Sanden

Locatie Valkenswaard


Nadine Bolsius en Eva Franx

Recensie

Met regelmaat kom ik met mijn twee senior katten bij dierenkliniek de Kempen locatie Valkenswaard welke cat friendly is. Ondanks dat het voor de katten altijd spannend is, proberen de medewerkers van de kliniek er een zo fijn mogelijk bezoek van te maken.

Het feit dat je gescheiden kunt zitten van honden brengt al wat meer rust. Er is mogelijkheid tot een kattenparkeerplaats en een cover of handdoek voor over de reismand maar mijn senioren houden toch graag alles in de gaten van een afstand. Dat ze op een verhoging kunnen staan is hierbij helpend. In de spreekkamer ligt een warm matje waar ze op kunnen zitten, dit geeft wat meer comfort. Ze willen deze dan ook altijd graag meenemen het reismandje in.

Dierenarts Steffie Cornelissen onderzoekt de katten met rust, aandacht en veel expertise. Ze geeft een heldere uitleg en bespreekt opties in alle open- en eerlijkheid. Er is ruimte voor vragen, zowel tijdens een consult als middels telefonisch overleg. Dit alles zorgt ervoor dat ik kies voor deze kliniek en dierenarts, zodat ik mijn katten zo ‘cat friendly’ kan laten onderzoeken en behandelen.

Het ISFM Certificaat

De International Society of Feline Medicine (ISFM) is de organisatie die onze praktijk heeft benoemd tot Cat Friendly Clinic (Silver). Hiervoor moeten we dus aan een groot aantal regels en voorzieningen voldoen. Het is uiteraard de bedoeling om in de toekomst ook onze andere locaties in Valkenswaard, Bergeijk en Veldhoven te laten certificeren. Hier werken we hard aan met elkaar. Wij zijn natuurlijk ontzettend trots op het behaalde certificaat en hopen dat uw kat zich prettig voelt bij ieder bezoek aan onze praktijk!

Met uw kat naar de kliniek

Een bezoek aan de dierenarts is vaak erg spannend voor een kat. Hieronder een aantal tips om te zorgen dat uw kat een zo prettig mogelijk bezoek kan brengen aan onze praktijk.

 

1) Het reismandje

Zorg ervoor dat het reismandje al geruime tijd voor de afspraak in de woonkamer staat. Het allerfijnste is als het mandje het hele jaar door uw kat gebruikt kan worden. Leg er een fijn, zacht dekentje in, een speeltje of wat bijvoorbeeld wat snoepjes. Op deze manier gaat uw dier het mandje als een fijne en vertrouwde plek ervaren, in plaats van het te koppelen aan de jaarlijkse spanning rondom een dierenartsbezoek. We raden aan een mandje te gebruiken waar de deksel aan de bovenkant af kan, zodat uw kat een groot gedeelte van het consult gewoon in zijn/haar vertrouwde omgeving kan blijven.  

 

2) De autorit naar de praktijk

Er zijn weinig katten die het fijn vinden om in een auto te reizen. Zorg ervoor dat het mandje goed vastzit in de gordel. Voor uw kat is het het prettigst als er een dekentje over het mandje wordt gelegd, dit zorgt voor minder prikkels en meer rust. Poept of plast uw kat vaak in het mandje (van de stress)? Zorg er dan voor dat er naast een dekentje ook een onderlegger in het mandje ligt. Mocht dit vies worden, dan kunt u dit op de praktijk eenvoudig weggooien. Zodoende blijft het mandje schoon voor de terugreis.

 

3) De wachtkamer

Vreemde geluiden, vreemde geuren, andere dieren...de meeste katten vinden dit erg spannend. Zorg ervoor dat uw kat niet te dicht bij andere honden of katten staat. Dit kan erg bedreigend zijn. Op onze locatie in Geldrop hebben we voor katten zelfs een apart stuk wachtkamer. Zet uw kat het liefst ook niet op de grond. Op de meeste locaties hebben we speciale ‘parkeerplaatsen’ voor katten. Mocht u zelf geen dekentje hebben meegenomen, dan hebben we in onze wachtkamers voldoende handdoeken liggen om over de reismandjes te doen. Zodoende heeft uw kat geen oogcontact met andere dieren, dit voelt veel veiliger en rustiger voor uw dier.  

 

4) De spreekkamer

Zet uw kat rustig op de tafel in de spreekkamer. Zodra de deur dicht is, mag u het deurtje van het reismandje openen. De dierenarts zal eerst samen met u bespreken hoe het gaat met uw kat. Intussen heeft uw dier de tijd om te wennen aan de vreemde omgeving en mag uw kat op eigen initiatief uit het reismandje lopen om de spreekkamer te verkennen. We gebruiken op de tafel speciale, zachte matjes om te zorgen dat uw kat zo comfortabel mogelijk kan zitten tijdens het onderzoek door de dierenarts. Is uw kat te angstig om uit het reismandje te komen? De dierenarts zal dan de bovenkant van het reismandje afhalen, om zodoende uw kat zo veel mogelijk in zijn eigen vertrouwde mandje na te kijken.

 

5) Geruststellende medicatie

Mocht uw dier ondanks alle maatregelen toch zo gestrest zijn, dat hij/zij niet te onderzoeken is, dan kan er contact opgenomen worden of er eventueel een indicatie is om thuis van tevoren Gabapentine in te geven.

 

Mocht u nog vragen hebben kunt u ons altijd bereiken op 040-3035152 voor Geldrop of 040-2012475 voor Valkenswaard.

Verblijf in de kliniek

Een ISFM Cat Friendly Clinic dient aan een aantal normen te voldoen. Vraag gerust of u de plek mag zien waar uw kat zal verblijven tijdens een opname.

Kijk of er...

  • Een aparte, rustige kattenopname is (of apart gedeelte voor katten binnen de opname).
  • Stevige, schone en veilige hokken zijn van voldoende grootte zodat er een ligplek, kattenbak en eetbakjes (met genoeg afstand er tussen) in passen.
  • Comfortabele dekentjes zijn en er de mogelijkheid is voor uw kat om zich te kunnen verstoppen.
  • De kliniek het goed vindt als u uw eigen dekentjes, die naar thuis ruiken, meeneemt.
  • Indien uw kat in de kliniek moet blijven, vraag dan wanneer u hem mag bezoeken.

Uw kat mee naar huis nemen vanaf de kliniek

Naar huis gaan
Na een verblijf van uw kat in de kliniek kan het zijn dat uw kat extra aandacht nodig heeft nadat hij is thuisgekomen.

  • Als uw kat die dag onder narcose is geweest dan kan uw kat nog wat stil en teruggetrokken of wat wankel zijn.
  • Uw kat kan nerveus en gedesoriënteerd zijn. Praat tegen uw kat en aai rustig, geef de kat de mogelijkheid tot meer contact als hij/zij dat op prijs stelt.
  • Voorkom dat uw kat kan likken aan wonden of kan trekken aan hechtingen. Als uw kat dit toch doet, vraag dan aan uw dierenarts een speciale kraag of romper die hij tijdelijk om/aan kan om dit te voorkomen.
  • Bel uw dierenarts als u roodheid, zwelling of vocht van/uit  de wond ziet of als u het gevoel heeft dat uw kat niet goed herstelt.
  • Zorg dat u alle medicijnen geeft die voorgeschreven zijn.
  • Pijn is bij katten erg moeilijk te herkennen, soms uit zich dit in: minder eetlust. Verstoppen of terugtrekken. Mocht u dit zien, neem dan contact op met de kliniek.
  • Het is mogelijk dat u uw kat gedurende de eerste nacht of voor een langere periode binnen moet houden.
  • Zorg voor een rustige, warme plek in huis waar uw kat kan rusten.

Herintroductie bij andere katten in huis
Uw kat heeft in de kliniek een onbekende geur opgepikt, vooral na een langer verblijf. Deze geur kan andere katten in het huishouden wat bang en terughoudend maken, het is daarom best om uw katten rustig te herintroduceren.

  • Zorg dat u aanwezig bent als de katten elkaar weer zien.
  • Zorg dat de kat die thuis komt niet overweldigd wordt door aandacht van mensen of huisdieren.
  • Zorg dat de kat de geur van thuis op kan pikken voordat u hem/haar weer introduceert bij de andere kat(ten).
  • Indien nodig, kunt u de katten 1-2 dagen uit elkaar houden en geleidelijk introduceren.
  • Was alle doeken die u meeneemt vanaf de kliniek om ze te ontdoen van de geur van de kliniek.
  • Meng de geuren van de katten door de katten om de beurt te aaien. Aai hiervoor voornamelijk rond de kop.
  • De favoriete rust plek van uw kat(ten) kunnen eventueel gesprayd worden met Feliway® (een kattenferomoon dat zorgt voor vermindering van stress).

Uw kat eten geven
Na een operatie of opname kan het zijn dat uw kat niet direct wil eten. Om het eten te stimuleren kunt het volgende proberen:

  • Verwarm natvoeding (blik/zakje) tot lichaamstemperatuur.
  • Biedt heel lekker voer aan, zoals kittenvoer of speciaal recovery voer van de dierenarts.
  • Voer vaak, nieuwe, kleine hoeveelheden voer en haal het bakje weg tussen de verschillende voedingen.
  • Probeer eventueel met de hand het voer aan uw kat aan te bieden, daarbij kunt u hem motiveren door te praten en te aaien.
  • Smeer wat natvoeding op de voorpoot van de kat dit kan zorgen dat hij start met eten als hij het schoon likt.
  • Gebruik een ondiep bakje of bordje zodat de snorharen niet de rand raken, irritatie van de snorharen tijdens het eten vinden de meeste katten niet fijn.
  • Neem contact op met de kliniek als u kat langer dan één tot twee dagen niet eet.

Twijfel?!
Als er ook maar iets is waar u zich zorgen over maakt, neem dan contact op met de kliniek.

Hoe geef ik mijn kat tabletten?

Hoe geef ik mijn kat tabletten?
Het geven van tabletten aan uw kat kan stressvol zijn en maar weinig katten werken mee. Toch is het erg belangrijk dat een medicijnkuur volledig gegeven wordt. Als het niet lukt, neemt u dan gerust contact op met de kliniek – ze begrijpen het probleem en zullen u proberen te helpen.

Kan de tablet met of in het eten gegeven worden?
Sommige tabletten zijn smakelijk en zullen mogelijk gewoon door uw kat opgegeten worden. Andere tabletten kunnen verstopt worden in een klein hoeveelheid van het lievelingseten van uw kat (beetje boter, kaas, vlees of vis) of zelfs vermalen worden en gemengd met een smakelijk snoepje, zodat ze veel makkelijker te geven zijn. Soms mogen tabletten niet worden vermalen of gegeven worden met voeding, dus check dit altijd bij uw dierenarts.

Het geven van een tablet.

  • Hanteer uw kat altijd voorzichtig, blijf zelf rustig, ga kalm te werk en stel uw kat gerust. Als uw kat erg gestrest wordt. neem dan contact op met uw dierenarts om een alternatief te bedenken.
  • Het kan handig zijn dat iemand uw kat voorzichtig vasthoudt, terwijl u de tablet geeft. Soms kan het makkelijker zijn om uw at voorzichtig in een grote handdoek/laken te wikkelen om ze stil te houden en te voorkomen dat u gekrabt wordt.
  • Gebruik uw handen, armen en lichaam om uw kat stil en opgesloten te houden.
  • Houd de kop van uw kat stevig maar voorzichtig vast, plast uw duim en wijsvinger aan beide zijdes op het kaakbot net achter de mondhoek. Als u dit gebied stevig vasthoudt, doet u uw kat geen pijn, maar u heeft wel controle over zijn/haar kop.
  • Houd de pil tussen duim en wijsvinger van uw andere hand.
  • kantel de kop van de kat zodat zijn/haar neus omhoog wijst.
  • Open de bek door uw vinger op de kleine tandjes (snijtanden) aan de voorzijde van de onderkaak te plaatsen en voorzichtig de kaak naar beneden te trekken.
  • Zodra de bek open is, duwt u zo snel mogelijk de tablet zover mogelijk achterin de bek. Hierna laar u de bek los zodat de kat kan slikken.
  • De kunst is om de tablet zover mogelijk achter in de bek te krijgen zodat uw kat de tablet alleen nog maar door kan slikken en niet meer uit kan spugen!
  • “Pillenschieters” kunnen gebruikt worden om te voorkomen dat u uw vinger in de bek van de kat hoeft et stoppen. Sommige mensen vinden dit makkelijker.
  • Om te zorgen dat de tablet goed doorgeslikt wordt en om problemen te voorkomen, is het meestal het beste om een klein beetje eten te geven of een klein slokje water te geven na het geven van een tablet – check met uw dierenarts wat de beste optie is.

 Tablet ingeven met de hand

Tablet ingeven met pillenschieter

Slokje water na ingeven van een tablet

Het veranderen van de voeding van uw kat

Waarom is het nodig om de voeding van uw kat te veranderen?
Uw dierenarts kan u aanbevelen om uw kat een ander of speciaal dieet te geven. Dit kan nodig zijn, bijvoorbeeld om:

  • Uw kat te ondersteunen bij een bepaalde ziekte (bijvoorbeeld suikerziekte of nietziekte)
  • Het gewicht van uw kat te controleren
  • Uw kat, di een gebrek aan eetlust heeft, te verleiden om te gaan eten.
  • Herstel na operatie of bij ziekte verbeteren.
  • De voeding van uw kat op basis van zijn leeftijd en zijn behoeftes, te verbeteren.

Hoe wijzigt u de voeding van uw kat?
Sommige katten ontwikkelen een sterke voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen, maar na een paar eenvoudige tips kan het veranderen van een dieet veel makkelijker gaan. Volg altijd het advies op van uw dierenarts over hoe u een nieuw dieet kunt introduceren, maar dit zijn de algemene suggesties:

  • Breng wijzigingen in het nieuwe dieet geleidelijk aan, gedurende 3-7 dagen ( of zelfs nog langer als u een zeer kieskeurig kat hebt).
  • Begin door het mengen van een kleine hoeveelheid van het nieuwe dieet met de oude voeding.
  • Als u kat het nieuwe dieet accepteert, ga dan geleidelijk de hoeveelheid van het nieuwe voer verhogen en tegelijkertijd de hoeveelheid van de oude voeding afbouwen. Doe dit in een paar dagen tijd totdat alleen nog het nieuwe dieet wordt gegeven.
  • Als uw kat moeite heeft om aan het nieuwe dieet te wennen, zorg dan dat u met meer beleid dit voedsel introduceert en neem hiervoor een langere periode.
  • Bij gebruik van ‘nat’ (blik of zakje) voedsel: het voer lichtjes opwarmen (tot lichaamstemperatuur) ter verbetering van de geur en smakelijkheid.
  • Als het wennen aan de nieuwe voeding geleidelijk is gegaan, accepteren de meeste katten een verandering van dieet, maar neem contact op met uw dierenarts als u hierover meer vragen hebt.

Het toedienen van huid-, oor of oogdruppels/zalf

Toepassing van een (huid) spot-on preparaat
Veel anti-parasieten (ontvlooiing en tekenbestrijdings)-preparaten en zelfs ontwormingsmiddelen komen op de markt als spot-on preparaten (pipetten voor op de huid), waardoor deze producten gebruiksvriendelijker zijn geworden voor katten. Echter, zorg ervoor dat het product op de huid van de kat komt en niet op de vacht blijft zitten, anders werkt het product niet goed.

Enkele tips voor het gebruik van pipetten:

  • Lees de instructies vooraf goed door. Sommige producten moeten worden opgebracht op verschillende plekken op de huid.
  • Houdt uw kat voorzichtig vast. De hulp van een tweede persoon kan het eenvoudiger maken of u kunt proberen uw kat te verpakken in een handdoek of deken als uw kat erg beweeglijk is.
  • Maak een scheiding in de vacht/haren op de achterkant van de nek van uw kat (tussen het hoofd en de schouders) dusdanig dat u de ‘blote’ huid duidelijk kunt zien.
  • Druppel het preparaat op de huid; probeer het product zo veel mogelijk op de huid aan te brengen en zo weinig mogelijk op de vacht/haren
  • Maak zo nodig een tweede scheiding om het resterende product op droge huid aan te brengen.

Waarschuwing! Gebruik nóóit voor uw kat spot-on preparaten die bedoeld zijn voor de hond. Sommige van deze producten bevatten de stof permethrine, die dodelijk kan zijn voor uw kat. Vraag altijd uw dierenarts om advies als u hierover twijfelt.

Oorduppels/zalf toedienen

  • Houdt uw kat voorzichtig in bedwang: de hulp van een tweede persoon kan het eenvoudiger maken of u kunt proberen uw kat te verpakken in een handdoek of deken als uw kat erg beweeglijk is.
  • Houdt het hoofd en oor van uw kat in uw handen en kantel het hoofd een beetje naar één kant, zodanig dat het te behandelen oor meer naar boven gedraaid is.
  • Breng het voorgeschreven aantal druppels/zalf in het gehoorkanaal. Houd het hoofd stevig vast om te voorkomen dat de kat haar hoofd schudt tijdens de toediening.

Oogdruppels/zalf toedienen

  • Houdt uw kat voorzichtig in bedwang: de hulp van een tweede persoon kan het eenvoudiger maken of u kunt proberen uw kat te verpakken in een handdoek of deken als uw kat erg beweeglijk is.
  • Houdt het hoofd van uw kat in uw handen, kantel het hoofd van uw kat zodanig dat de neus van uw kat omhoog wijst.
  • Leg uw duim op het bovenooglid en uw wijsvinger op het onderooglid, open de oogleden voorzichtig.
  • Dien een paar druppels of een lijn van zalf toe op het oppervlak van het oog (zoals voorgeschreven is door uw dierenarts)
  • Sluit de oogleden en masseer ze (heel) zachtjes zodat de medicatie zich over het gehele oog kan verspreiden. Als masseren niet lukt is dit geen probleem, de kat zal het medicijn ook over het oogoppervlak knipperen.

U kunt voor extra hulp ook naar een aantal instuctievedeos kijken op het YouTube-kanaal van iCatCare.

Wat is een Cat Friendly Clinic (katvriendelijke kliniek)

De ISFM (International Society of Feline Medicine, oftewel de internationale vereniging voor kattengeneeskunde) is de diergeneeskundige afdeling van International Cat Care, een liefdadigheidsinstelling die als doel heeft de gezondheid en het welzijn van katten over de hele wereld te verbeteren.

We begrijpen dat er belemmeringen kunnen zijn bij het naar de dierenkliniek brengen van uw kat:

  • Katten vinden reizen vaak niet leuk en voelen zich onveilig als ze weg zijn van huis.
  • Katten zijn erg gevoelig voor nieuwe geluiden, indrukken en geuren
  • De meeste katten houden van stilte en rust en zijn erg gevoelig voor stress
  • De meeste katten worden erg gestresst door honden die dichtbij zitten in een dierenkliniek.

De Cat Friendly Clinic norm is belangrijk voor dierenartsen
Het ISFM Cat Friendly Clinic-concept betekent da geaccrediteerde klinieken een hoger niveau van kattenzorg hebben bereikt waarbij ze;

  • De behoeftes van katten begrijpen en de bezoeken aan de kliniek meer kat vriendelijk hebben gemaakt.
  • Begrijpen hoe katten voorzichtig benaderd en behandeld kunnen worden
  • Goede kennis en materialen hebben om de juiste zorg te kunnen leveren aan katten.

Het behalen van een Cat Friendly Clinic-accredatie heeft betrekking op alle medewerkers, van baliemedewerkers en dierenartsassistentes tot de dierenartsen. Elke geaccrediteerde kliniek heeft ten minste één “Cat Advocate”-iemand die zorgt dat de kat-vriendelijke regels worden nageleefd en die graag met u wil praten, mocht u vragen hebben.

Cat Friendly Clinic normen…. wat betekent dit voor mijn kat en voor mij?
Een ISFM Cat Friendly Clinic geeft u gemoedsrust en geruststelling en laat u weten dat:

  • De kliniek aan bepaalde accreditatie normen voldoet
  • De kliniek en de kliniekmedewerkers hebben nagedacht over de speciale behoeftes van katten
  • De medewerkers van de kliniek graag met u willen praten, laten zien wat ze doen en u met plezier rondleiden door de kliniek.
Terug naar kat