Stoktrauma

Veel honden spelen graag met stokken en takken. Wat veel baasjes niet beseffen, dat een onschuldig spelletje met een stok heel vervelend kan aflopen. Vaak worden stokken kapot gebeten, daardoor kan een stok versplinteren. Soms komt een stok achterin de keel terecht, waar het schade kan geven aan de slokdarm en soms zelfs aan de luchtpijp. Dit kan heel gevaarlijk zijn en ook op de lange termijn veel problemen geven. Wij zien in de kliniek regelmatig honden met stoktrauma.

Het verraderlijke aan stoktrauma, is dat de stukjes hout zich vaak ver achterin de keel een weg boren door het zachte weke dele weefsel. In de hals lopen veel belangrijke structuren. De splinters kunnen voor vervelende ontstekingen en abcessen zorgen welke vaak lastig te behandelen zijn.

Wat kunnen symptomen zijn van stoktrauma?

  • Zwelling in hals/keelgebied
  • Pijnlijkheid/moeite met eten
  • Stijve nek
  • Speekselen
  • Stinkende geur uit de bek

Veelgestelde vragen

  • Bij het vermoeden van stoktrauma doen we altijd uitgebreide keelinspectie (onder narcose) en worden vaak röntgenfoto’s gemaakt. Soms wordt er besloten een endoscopie te doen, waarbij we met een camera in de slokdarm en luchtpijp kijken of er schade is.  Een enkele keer is dit onvoldoende en kan de diagnose pas gesteld worden door middel van een CT- of MRI scan.

  • Omdat kleine splinters vervelende infecties kunnen geven pakken we dit altijd rigoureus aan en is er vaak chirurgische behandeling nodig. De splinters en stukjes hout worden verwijderd, de wonden worden uitgebreid gespoeld. Soms wordt er een drain achtergelaten. Vaak is nabehandeling met antibiotica geïndiceerd en uiteraard worden honden voorzien van goede pijnstilling.

  • Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom adviseren wij om de hond te laten spelen met veilig speelgoed, alleen onder toezicht van de baas. Mocht er twijfel zijn of er toch (delen) stok zijn achtergebleven in de keel, wacht dan niet af maar neem direct contact op met de praktijk!

Terug naar aandoeningen