Hyperthyroïdie bij de kat

Hyperthyroïdie bij de kat

Bij hyperthyroïdie produceren de schildklieren te veel schildklierhormoon. Schildklierhormoon heeft invloed op veel verschillende processen en organen. Met name het hart en de nieren kunnen ernstig beschadigd raken. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een kleine goedaardige tumor in de schildklier. Kwaadaardige tumoren komen slechts zelden voor. Het is een typische ouderdomsziekte, ongeveer 1 op de 10 katten ouder dan 10 jaar ontwikkeld hyperthyroïdie.

Herkent u de volgende symptomen?

N

Afvallen ondanks goede of toegenomen eetlust

N

Spierverlies

N

Onrustig gedrag

N

Miauwen

N

Doffe, openstaande vacht

Herkent u bovenstaande symptomen?

Veelgestelde vragen

Symptomen

De symptomen verschillen erg per kat. Het belangrijkste symptoom van hyperthyroïdie is afvallen, ondanks goede of toegenomen eetlust. Katten vragen vaak continu naar eten. Ze kunnen erg snel gewicht verliezen, vaak neemt de spiermassa ook erg af. Daarnaast kunnen katten soms meer gaan drinken en plassen, hyperactief en onrustig worden. Vaak gaat dit gepaard met veel miauwen, ander gedrag vertonen dan normaal. Vaak krijgen katten een doffe vacht die niet meer mooi aansluit. Soms worden katten juist erg sloom en zwak en willen niet meer eten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Soms kan een vergroting van de schildklier gevoeld worden, maar dat is niet altijd het geval. Schildklierhormoon wordt gemeten in het bloed. Daarnaast worden er vaak andere orgaanfuncties bepaald, zoals de leverwaarden, nierwaarden, eiwitten en de rode- en witte bloedcellen. Omdat ongeveer 20% van de katten met hyperthyroïdie ook een te hoge bloeddruk heeft wordt vaak een bloeddrukmeting geadviseerd.

Behandeling

Het doel van de behandeling is het normaliseren van de hoeveelheid schildklierhormoon. Dit kan op verschillende manieren. Een veel gekozen manier is behandeling met radioactief jood. Erg wordt dan een injectie gegeven met radioactief jood. Dit vernietigd de tumorcellen, waardoor alleen de normale schildkliercellen aanwezig blijven. Vaak is één injectie voldoende om de schildklierhormoonwaarde te normaliseren.  Een nadeel aan deze behandeling is dat de kat een paar dagen opgenomen moet worden op de kliniek omdat deze enkele dagen radioactief jood blijft uitscheiden. Voor deze behandeling moeten wij u doorverwijzen.

Een andere optie is een speciaal jodiumvrij dieet. Voor de productie van schildklierhormoon is jodium nodig. Door jodiumvrij te voeren daalt de schildklierwaarde. Echter mag het dier dan echt niets anders eten dan dit dieet. Bij katten die buiten komen werkt dit niet. Er zijn ook tabletten die de aanmaak van schildklierhormoon afremmen. Deze moeten levenslang 2x per dag gegeven worden. Het is belangrijk om de schildklierhormoon waarde regelmatig te blijven meten en de dosering hierop aan te passen.  De laatste behandeloptie is chirurgische verwijdering van de schildklieren. Het is een risicovolle ingreep die veel nadelen kent. Soms moet de kat vervolgens levenslang schildklierhormoon toegediend krijgen omdat het zelf geen aanmaak meer heeft. Tevens bevinden de bijschildklieren zich dicht bij de schildklieren en zijn deze lastig te onderscheiden. Bijschildklieren hebben een belangrijke rol in de calciumhuishouding en als deze beschadigd raken of mee verwijderd worden kan levenslange behandeling noodzakelijk zijn.

Prognose

Als de juiste behandeling gekozen is, is de prognose uitstekend en kan de kat voor de rest van zijn leven klachtenvrij blijven.