Sterilisatie van de poes

 

 

 

 

Sterilisatie van de poes

De kat wordt meestal op de leeftijd van 6 – 7 maanden voor het eerst krols. Op dat moment is de kat vruchtbaar en in staat om kittens te krijgen. Wij adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

 

 

 

 

 

Voordelen van sterilisatie:

 

N

Geen ongewenste dracht

N

Geen krolsheden meer

N

Geen baarmoederontsteking of tumor

N

Verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd

Afspraak maken voor sterilisatie of castratie van uw kat?

 

Veelgestelde vragen

 

Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

Voordelen van sterilisatie:

  • Geen ongewenste dracht
  • Geen krolsheden meer
  • Geen baarmoederontsteking of tumor
  • Verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd

 

Wat zijn de nadelen van sterilisatie?
 

Gewichtstoename is een veel voorkomend probleem na sterilisatie / castratie. Dit probleem is echter te ondervangen door de voeding van uw kat aan te passen. De Royal Canin Neutered voeding is speciaal voor gesteriliseerde of gecastreerde dieren.

 

Wat is het verschil tussen sterilisatie en castratie?

In principe wordt bij de kater altijd gesproken over castratie. Dit houdt in dat beide testikels worden verwijderd door middel van een operatie. Het is echter ook mogelijk om een kater te steriliseren. Sterilisatie houdt namelijk in dat men een dier onvruchtbaar maakt door het afbinden van de zaadleider, of in geval van een poes de eileider, tijdens een operatie.

Een ander algemeen woord voor zowel sterilisatie als castratie is neutralisatie. In de volksmond wordt echter altijd gesproken over castratie van de kater en sterilisatie van de poes. Dit komt voornamelijk omdat sterilisatie van de kater in de praktijk zelden plaatsvindt. Castratie is namelijk makkelijk uitvoerbaar, minder ingrijpend voor het dier en de kans op complicaties is zeer klein. Bij poezen ligt de situatie iets anders. Uiteraard is het bij deze dieren ook mogelijk om de eileider af te binden en dan spreekt men van een sterilisatie.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het echter ook mogelijk om een poes te castreren. Hoewel deze term nauwelijks gebruikt wordt is ook bij de poes castratie de meest gebruikte ingreep. De castratie van een poes kan op twee verschillende manieren plaatsvinden. Men kan ervoor kiezen om alleen de eierstokken te verwijderen of zowel de eierstokken als de baarmoeder.

Kan ik mijn kat niet gewoon “de pil” geven?
Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden.
Als dierenartsen raden wij het gebruik van de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen.
Suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking zijn veel geziene problemen bij het gebruik van de poezenpil.