Chippen van uw hond

Chippen van de hond

Sinds 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij één van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden.

Een halsband met penning of adreskoker lijkt een goede oplossing, maar deze gaan helaas vaak verloren. Vandaar dat de identificatiechip de beste oplossing is voor de dieren die verloren zijn.

Deze identificatiechip, meestal kortweg “chip” genoemd, heeft een unieke code die gekoppeld is aan uw contactgegevens, waardoor de eigenaar van de hond altijd te achterhalen is. De chip heeft ongeveer de grote van een rijstkorrel.

Waarom is chippen zo belangrijk?

N

Als uw hond wegloopt en wordt gevonden

N

Voor het buitenland

N

Bestrijden van dierziekte

N

Voor het verzekeren van uw hond

Uw hond door ons laten chippen?

Veelgestelde vragen

Hoe wordt een hond gechipt?

Als een hond gechipt wordt, wordt een microchip met behulp van een injectienaald onder de huid ingebracht. Bij honden wordt de chip bij voorkeur tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals ingebracht. Het inbrengen van de chip is relatief pijnloos voor het dier en te vergelijken met andere injecties.

Waar kan ik mijn huisdier laten registreren?

Met chippen alleen bent u er niet. Uw hond kan alleen worden geïdentificeerd als hij ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Het chipnummer moet dus gekoppeld worden aan de gegevens van uw hond en aan uw contactgegevens. Daarom moet u een formulier invullen met uw gegevens. Soms doet de dierenarts dit al voor u. Door het formulier op te sturen naar een databank, worden uw gegevens door de databank gekoppeld aan het unieke registratienummer in de chip. Er zijn verschillende databanken waar u uw dier kunt laten registreren. Op www.chipnummer.nl vindt u een overzicht van de verschillende databanken. Let bij het kiezen van een databank niet alleen op de prijs, maar ook op de mogelijkheden. Zo is het belangrijk dat u uw hond op uw eigen naam kunt zetten en dat u zelf alle gegevens kunt inzien en wijzigen. Zorg ervoor dat uw dier wordt ingeschreven bij een databank die altijd – dus 24 uur per dag en 7 dagen in de week- bereikbaar is.

Waar kan ik zien of mijn hond geregistreerd staat.

Controleer ook de registratie van uw hond als deze allang een chip heeft. Het komt helaas vaak voor dat een hond wel een chip heeft maar nergens geregistreerd staat. Op www.chipnummer.nl kunt u kijken of alle gegevens zijn ingeschreven bij een databank.

Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?

Zorg ervoor dat uw gegevens altijd up-to-date blijven. Iedere verandering (naam, adres, telefoonnummer, enz.) moet u doorgeven aan de databank waarbij uw hond is ingeschreven.