Als we aan de zomer denken dan hopen we op mooie zonnige dagen. Het nadeel van deze zonnige dagen is dat de temperatuur snel kan oplopen en zeker bij onze honden kan dat voor problemen zorgen.

Wees daarom op warme dagen extra alert op de volgende punten:

 1. Ga met je hond wandelen op de koelere moment van de dag (’s ochtends vroeg of in de late namiddag) en ga niet met je hond fietsen boven een temperatuur van 21˚C.
 2. Pas op met actieve bezigheden zoals b.v. drukke balspelletjes of andere hondensporten
 3. Biedt voldoende koel drinkwater aan, maar niet te koud of te veel ineens i.v.m. maagdarmklachten.
 4. Geeft je hond geen ijsjes of ijsklontjes want ook dit kan leiden tot ernstige maagdarmklachten.
 5. Is je hond buiten gehuisvest zorg dan dat hij beschikt over voldoende schaduw.
 6. Laat uw hond nooit achter in de auto, ook niet met de ramen op een kier of als deze in de schaduw staat. Oververhitting kan dan makkelijk plaats vinden met ernstige gevolgen.
 7. Wees extra alert bij oudere honden en honden met hartproblemen, deze hebben het vaak nog zwaarder bij hogere temperaturen.
 8. Laat uw hond niet langdurig op warm asfalt lopen. Dit kan namelijk zo heet worden dat er blaren onder de voetzolen kunnen ontstaan.
 9. Pas op dat uw hond bij het bbq-en geen satéstokjes te pakken krijgt. Deze kunnen namelijk de maag of darm perforeren.

 

Zwemmen

Niets is lekkerder dan even lekker afkoelen in het water. Dit is niet alleen voor ons mensen zo maar zeker ook voor de meeste honden. Ook hierbij liggen enkele gevaren op de loer. Zoals:

 • 161-011T003_hond01Blauwwieren (blauwalgen): Dit zijn eigenlijk geen wieren maar bacteriën die giftige stoffen produceren die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zo kan je hond bv last krijgen van huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel of oogirritaties. Vergiftiging komt via de mond tot stand dus laat je hond ook geen water drinken wat er verdacht uit ziet.
 • Ziekte van Weil (Leptospirose): Deze bacterie komt het lichaam binnen via wondjes van het slijmvlies van neus of mondholte en zelfs via de huid. Water kan besmet zijn met deze bacterie door urine van besmette dieren. Als je hond veel zwemt dan is een jaarlijkse enting tegen de ziekte van Weil dus heel belangrijk.
 • Botulisme: Dit is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Gezonde honden zijn niet erg gevoelig voor botulisme. Alleen als een hond een (lichte) maagbeschadiging heeft, bestaat er kans op besmetting. Een hond die besmet is met botulisme loopt met een korte, stijve stap, wil niet eten of drinken en vertoont verlammingsverschijnselen. Zie je dus dode watervogels en/of vissen of dieren met verlammingsverschijnselen laat je hond daar dan niet zwemmen.

 

Klik voor onze consumentenfolder: Uw huisdier op vakantie