Laparoscopie bij hond en kat

Laparoscopie (kijkoperaties) bij hond en kat

Het woord laparoscopie betekent letterlijk: “in de buik kijken”. Het is een techniek waarbij via kleine toegangen (poortjes) geopereerd wordt in de buik. Daarom wordt het ook wel “minimaal invasieve chirurgie” genoemd. Deze techniek wordt steeds meer ingezet voor behandelingen in de diergeneeskunde en leent zich bijzonder goed voor de sterilisatie (castratie) van honden.

Ook bij katten is deze techniek mogelijk, echter hier zijn de voordelen van laparoscopie om diverse redenen minder groot dan bij de hond. Zo is de wond bij een conventionele sterilisatie van een kat niet veel groter dan bij een laparoscopische ingreep en wordt de operatietijd niet aanzienlijk verkort. De eierstokken van een kat zijn daarnaast bij de conventionele techniek veel beter toegankelijk dan bij een hond.

Bekijk hier onze video

 

De voordelen op een rij

 

N

Kortere operatietijd en daardoor minder kans op ontstekingen

N

Hierdoor ook een kortere narcosetijd

N

Snel herstel door kortere narcosetijd en minder trauma in de buik

N

Kleinere wondjes (3 van 5-10 mm) waardoor minder pijn na de operatie

N

Minder/geen kans op wondbreuk

N

Tijdens de operatie is het gemakkelijk om ook andere buikorganen te inspecteren

N

Minder kans op bloedingen

Lees hier onze folder

Veelgestelde vragen

Welke narcose gebruiken wij?

In al onze klinieken maken we al jaren gebruik van gasanesthesie  met uitgebreide bewakingsapparatuur. Bij de laparoscopische operaties wordt de buik een beetje opgeblazen met koolzuur (CO2). Omdat dit de ademhaling van de patiënt  bemoeilijkt, worden de laparoscopie patiënten in onze kliniek ook mechanisch beademd om een optimale zuurstofvoorziening van het lichaam te verzorgen.

Hoe ziet de gehele procedure eruit?

Allereerst wordt de patiënt voorbereid zoals dat gebruikelijk is voor een conventionele chirurgische ingreep.  Om een goed beeld te krijgen in de buik wordt deze opgeblazen met CO2. Vervolgens worden via de kleine sneetjes van 5 à 10 mm twee tangen en de camera in de buik gebracht. Zo kan de chirurg alles op een monitor volgen. Dan kan worden gestart met het zoeken naar de eierstokken en kunnen deze worden losgemaakt en worden verwijderd.  Na het verwijderen van de instrumenten worden de sneetjes gesloten met een hechting of met lijm. Bescherming met een kraag of shirt is veelal niet nodig bij honden die op deze manier worden geopereerd. Nabehandeling zal vaak alleen bestaan uit enkele dagen pijnstilling. Antibiotica is meestal niet nodig.

Voor een uitgebreide beschrijving van de laparoscopie bekijk je onze film, klik hier.

Zijn er ook andere ingrepen mogelijk?

Er zijn vele andere ingrepen denkbaar die middels een kijkoperatie kunnen worden uitgevoerd. Eén van die andere aandoeningen waarbij laparoscopische chirurgie bijzonder geschikt is, is cryptorchidie bij de reu. Hierbij is één van de testikels niet goed ingedaald in het scrotum en deze testikel zit vaak nog in de buik. Wanneer deze hond gecastreerd moet worden is de “binnenbal” vaak gemakkelijk en snel te verwijderen met een kijkoperatie. Een tweede ingreep die laparoscopisch goed uitvoerbaar is, is de gastropexie. Gastropexie is het vastzetten van de maag aan de binnenzijde van de buik ter preventie van maagtorsies (maagkantelingen). De maagkanteling komt vaak voor bij grote hondenrassen en is een levensbedreigende aandoening. Het preventief vastzetten van de maag kan daarom veel leed voorkomen.

Heeft u vragen over de mogelijkheden van een kijkoperatie of de geschiktheid van deze techniek voor uw huisdier specifiek, neemt u dan contact op met één van onze klinieken.

Welk instrumentarium gebruiken wij?

In onze kliniek maken we gebruik van de apparatuur van de firma Karl Storz. Zij staan garant voor topkwaliteit. Daarnaast, en dat is zeker bijzonder, maken wij in onze kliniek gebruik van de LigaSure®. Dit instrument wordt ook in de humane geneeskunde gebruikt voor kijkoperaties. Het instrument kan zelf precies bepalen hoeveel weefsel er “gebrand” moet worden. Dit heeft als voordeel dat er zo min mogelijk weefsel beschadigd wordt en het herstel sneller is. Tevens zorgt het ook voor de grootste betrouwbaarheid en de minste kans op nabloedingen. Ook beschikt dit instrument over een “electrisch mes” dat er mede voor zorgt dat er zo min mogelijk trauma in de buik ontstaat. De Ligasure® is de absolute top in endoscopisch instrumentarium.

Ligasure

De Ligasure® is een geavanceerd instrument waarmee de eierstokken uit de buik kunnen worden verwijderd. Het instrument bepaalt zelf de dikte van het materiaal en heeft een elektrisch mes. Tijdens het snijden worden direct de bloedvaten dichtgebrand. Dit instrument staat garant voor maximale veiligheid.